2013 var Håkans år

Det är okontroversiellt att utnämna 2013 Håkan Hellströms år. Han är inte längre kontroversiell på det vis han en gång var. Klagokörerna har minskat och hyllningsdito har ökat i takt med insikten om en stor svensk artist som bara fortsätter leverera och gör det över alla generationsgränser.

Det finns tre saker som jag plockar ut just det här året:

Nummer ett – ALBUMET:

Han släpper albumet “Det kommer aldrig va över för mig” i april och det är en logisk uppföljning av tidigare album med låtar som från första lyssningen skapar en överväldigande känsla och där flera av låtarna sedan dess, under sju-åtta månaders tid, har blivit en del av Håkans låtskatt.

Nummer två – FILMEN:

Filmen “Känn ingen sorg” är förvisso inte någon  biografisk historia men den bygger på Håkans låtar och även om det inte är hans liv som beskrivs så finns det inte heller speciellt ihärdiga protester mot att grundlinjen i historien till stora delar är sådant som är självupplevt.

Det är ur Håkans musik som filmen ens har kunnat uppstå och det är ur denna karaktärerna har byggts. Eva, Lena, Jonny och Pål finns där i musiken och hur mycket av det Håkan skrivit om Pål (sig själv) och dom andra som verkligen är sant vet väl bara han själv, men som han själv sjunger i en av sina låtar – ibland är en lögn det finaste man har – så kanske det inte är den exakta sanningen som är viktigast utan den känsla som förmedlas via musiken som är viktigast och också är det som har gjort en liten kille som inte trodde sig våga sjunga en enda ton offentligt till en av vår tids allra största låtskrivare och artister.

Är det något man ska ta med sig ut ur filmsalongen efter att ha sett “Känn ingen sorg” så är det kanske känslan av att den där sorgesamma känslan som i alla fall jag bär med mig genom filmen, och som når sitt klimax i slutet av filmen, hur sann eller skruvad själva filmen är i förhållande till det verkliga livet ändå har den röda tråden av Håkan och hans förmåga att bryta barriärer som var ett hinder ifrån att våga göra det han brann för och att våga älska de personer som han var kär i.

“Känn ingen sorg” är, även om det inte är en magisk film, en mycket, mycket bra svensk film om än med en betydligt mer sorglig underton än vad som kommit fram i diverse recensioner. Men det viktiga är inte själva den sorgliga undertonen utan det slutliga budskapet om att det alltid finns en väg ut ur det som kan tyckas omöjligt.

Man kan välja att haka upp sig på GBG-referenser och Instagram-liknande vyer om man vill, men man kan också välja att se till filmens innehåll och budskap. Jag väljer det sistnämnda.

Oavsett vad så får Håkans musik till viss del en annan innebörd och jag är ganska säker på att det är en bild som han själv är högst delaktig och vill ska förmedlas.

Nummer tre – SKANSEN:

En konsert på tv kan vara riktigt, riktigt seg och trist. Men den kan också vara alldeles fantastiskt magisk och underbar!

Det var det sistnämnda som Håkan visade upp när han fick en timme för sig själv på Skansen i somras.

Det är möjligt att han var det redan tidigare, men med konserten och  sändningen från Skansen fick vi det sista beviset för att Håkan Hellström är folkkär i alla dess mest positiva delar.

För även om det svällade över av lyckliga, överlyckliga (läs: gråtande) unga tjejer i publiken så fanns där även så många i alla andra åldersgrupper som verkligen gick igång fullständigt.

Jag tror inte att det var många som skulle vågat sig på att förutspå detta när han släppte och gjorde succé med sitt första album. Snarare var olyckskorparna och allt snack om låtstölder och att han inte kunde sjunga det som skrockades vitt och brett om bland alla som då inte förstod sig på honom.

Jag satt och tittade på den här timmen ännu en gång för en vecka sedan och får samma överväldigande känsla i hela kroppen av att se Håkan och publiken i en så total lycka tillsammans.

Det finns säkert många tv-konserter som är magiska genom åren. Men Håkan har i alla fall för mig gjort den absolut bästa någonsin med sin timme på Skansens scen.

Om det är något ni missade när den svenska sommaren pågick som bäst, och inte heller hann med att se det på SVTPlay innan det försvann därifrån, så går det bra att se det på Youtube om och om igen.

Nästa år  kommer vare sig album eller någon film baserad på hans musik. Nästa år är det bara en enda konsert inplanerad, den på Slottskogsvallen i början av juni.

Men det spelar numera ingen roll vilket år det är när det gäller Håkan Hellström. Hans musik har idag en så stor plats i så många människors liv att ett år som nästa inte påverkar kärleken till honom och hans musik. Den är konstant och den är stor och bred i GBG såväl som Stockholm och Östersund.