Bollebygdsskolan välkomnar alla tillbaka med en soptippskänsla

På tisdag börjar skolan i Bollebygd igen efter sommarlovets nästan tio veckor långa ledighet.

Säkert sker det med både spänning och förväntningar hos både elever, lärare och föräldrar. Men på Bollebygdsskolan kommer det ske med mycket lågt ställda förväntningar på hur miljön för eleverna kommer att se ut. Det är nämligen något som mer liknar lokaler och utomhusytor på väg att utrymmas.

När mina två barn kom till fritids i måndags efter fem veckor så skulle det ske i ny lokal belägen mitt emellan de bådas blivande klassrum. Det är något som vi har sett fram emot istället för att de ska vara på olika fritidsavdelningar olika tider på dagen.

Detta var något som beslutades i våras och där man har haft en hel sommar på sig att förbereda det hela. Men så enkelt fungerar det tydligen inte för istället möts vi av en extremt ostädad lokal och  frustrerad personal som möts av detta första dagen efter sin semester. Och då har vi ändå missat att det bara en stund tidigare var fullt med lös inredning på golven som vaktmästaren i all hast fått bära undan. Någon vettig ordning för barnens kläder fanns inte alls. Det fick lösas temporärt i måndags och det är fortfarande temporärt löst fem dagar senare…

Detta är alltså beskrivningen av oordningen i de extremt slitna lokalerna. Men att det är slitet i väntan på att det byggs nytt inom några år har jag inga problem att leva med om det bara vore så att man hade någon jävla ordning på resten av planeringen.

Utanför skolbyggnaderna på de öppna ytorna och där lekredskapen finns ser det ganska miserabelt ut. Det är trasigt, slitet och omålat och det ligger skräp och är helt ostädat sedan lång tid tillbaka på alla ytor. Gräset har någon klippt med gräsklipparen ställd på tio centimeters höjd.

Det är lätt att raljera, men allra mest blir jag förbannad över hur det lyser igenom vilken dålig ordning och taskigt engagemang det hela signalerar.

Återigen; lite slitet och gammalt är inga problem att acceptera, men när kommunens största skola med elever från förskoleklass till nionde klass sköts med sådan dålig ordning och utan tecken på att man ens försöker att fixa till ens det som är enkelt att göra på ett acceptabelt sätt blir jag bara förbannad.

Varken barn eller lärare är betjänta av att tvingas komma tillbaka till något som ser ut på det viset. Signalerna det ger till mig som förälder är inte positiva och det är inte speciellt svårt att gissa att det inte är helt enkelt att hålla uppe humöret även som personal under de omständigheterna. Det smittar över även på engagemanget…