SVT är inte längre ett val att betala för

I princip innebär dagens dom i Förvaltningsrätten, som ger Radiotjänst rätt att ta ut Tv-licens av alla med en dator, att Sveriges Television och Public Service inte längre är ett val om man vill titta på och vara med och betala för. Det innebär ett obligatorium som gäller för alla hushåll i samhället.

Tillsammans med förra veckans fega politiska beslut att bevara licenssystemet att vi står med en finansiering som är något annat än vad det borde vara.

För om det nu är på det vis som dagens dom säger så finns det ingenting med avgift och licens att göra med det hela. Det är en finansiering som ingen av oss kan låta bli att betala om vi ska hålla oss till vad lagstiftaren säger. Det är ett argument för ett slopat licenssystem till förmån för en skattefinansierad public service.

Det är dessutom så att det är SVT själva som har framkallat möjligheten att ta ut licens av alla med en dator. Det är SVT själva som börjat sända sina program på webben i en sådan kvalité och kvantitet att det skapat utrymmet som nu utnyttjas.

Jag säger ingenting om teknikutvecklingen som sådan. Snarare är det så att jag jublar över möjligheterna och allt det som nu är tillgängligt. Men finansieringssystemet är en kullerbytta av gigantiska mått och det underblåses dessutom av fega politiker med kulturminister Lena Adelsonh Liljeroth i spetsen.