Slutet för Blogg 100 – vad händer nu? #blogg100

Jag hoppade på tåget en dag efter den officiella starten av Blogg 100 – Andra sommaren. Men eftersom det inte var en tävling i den bemärkelsen så gick det alldeles utmärkt. Det är många som startat betydligt senare än så och fortfarande har ett antal dagar kvar.

För mig som har bloggat aktivt sedan början av 2005 har det varit både roligt och jobbigt. Det har skapat en självklar kontinuitet i skrivandet. Ett inlägg om dagen pekar ovillkorligt åt det hållet. Det har också ofta blivit så att jag mer fokuserat än tidigare skrivit senare på kvällen med ett inlägg oftast klar till stora delar i huvudet. Detta har varit effektivt och inlägget har kunnat skrivas mycket snabbare.

Det har också varit kvällar när det varit helt blankt i huvudet och dagens inlägg blivit en Youtube film eller något annat “enkelt”. Dock har dagarna med detta varit färre än vad jag trodde på förhand.

Sedan är det inte så att jag med detta bara har mäktat med 100 blogginlägg på 100 dagar. Här har det blivit 115 och på mina andra bloggar ytterligare 37 inlägg. Totalt 152 inlägg på 100 dagar är väl helt okej. Nästan som i fornstora dagar!

Nu tror jag väl inte att det kommer att fortsätta i samma takt. Dels är det en period på året när det traditionellt både bloggas och läses bloggar mindre och dessutom tror jag att själva haken med ett inlägg om dagen inte gör att det tvingas fram ett Youtube-inlägg en kväll när huvudet är tomt.

Sedan behöver man ju, om man inte vill, göra som Nemo gör. Efter 100 dagar så stänger han ner blogg, Facebook och Twitter i 100 dagar fram till mitten av augusti. #AFK100 kallar han detta och om allt fungerar har han idag använt den taggen för sista gången…

Initiativtagaren Fredrik Wass sammanfattar det hela på sin Bisonblog med att “det är vi som gör internet” och någonstans där ligger kanske både det roliga och det mindre bra. Internet är ingenting som är ett eget väsen som skapar saker som inte finns i verkliga livet. Det är verkligen alla vi som på gott och ont skapar det som sker.

Ibland kan man från allmänna teknikhatare och samhällsdebattörer få för sig något annat. Det digitala blir vad vi analoga varelser gör det till.

Eftersom jag i grunden alltid i första hand har bloggat om politik och samhällsfrågor så funderar jag över hur bloggandet med inriktning på politik kommer att förändras och struktureras det närmaste året fram till EU-valet och riksdagsvalet i september 2014.

Fram till 2010 var det politiska bloggandet enormt aktivt och sågs som något där möjligheten att påverka var stor. Efter valet 2010 kom verkligheten nog ikapp lite och det visade sig att det i många stycken inte alls var en så stor faktor som många av oss inbillat oss.

Om det berodde på en övertro på formatet eller att allmänheten i stort fortfarande inte var mogna kanske visar sig nu. Men det jag är övertygad om är att det inte är via bloggarna som fristående öar eller i bloggkollektiv man når ut. Det är på Facebook, och i viss mån Twitter,  som budskapen måste länkas för att får spridning och delning som skapar ringar på vattnet. Gjort på rätt sätt där är möjligheten att i en rasande fart nå ut till stora grupper människor enormt mycket större än vad det var att lyckas med samma sak i en fristående blogg för några år sedan.

Det ska också bli intressant att se vilka samlade grepp de etablerade politiska partierna tar för att med gemensam styrka nå ut till väljarna med sina budskap via sociala medier.

Vad man oavsett allt annat kan konstatera är att ryktet om bloggens död är högst överdriven…

– – – – –

Alla mina inlägg i Blogg 100 finns samlade i en egen kategori.