SVT:s Öppet Arkiv är rena nostalgikicken #blogg100

SVT har tidigare haft en del gamla inslag och program som man kunnat titta på, men nu öppnas det verkliga arkivet upp med en lång rad serier och andra program fram till 2005.

Det räcker att gå in på oppetarkiv.se för att hjärtat ska börja slå lite extra.

oppetarkiv

Att “slå på”, World Cup i Åre med Bojan Krizaj, Ingemar Stenmark och Phil Mahre från 1979 väcker så många fler minnen till liv än vad ett litet klipp gör.

Jag minns direkt hur jag satt där hemma i soffan en lördags- eller söndagsmorgon och väntade på att skylten och signaturen till Eurovisionssändningen från världscupen skulle börja för att sedan höra Sven “Plex” Pettersson hälsa välkommen.

Under rubriken 70-tal finns hemska Vilse i pannkakan, på Barn betydligt trevligare Från A till Ö och i Drama finns Tre kärlekar, En komikers uppväxt och Hammarkullen.

Igår kväll var jag inne och tittade på Jacobs stege från 80-talet. Vilken lysande programledare och föregångsgestalt han var inom televisionen! Synd att han gick bort så tidigt. Att frisyrerna på Marie Fredriksson och Per Gessle andades 80-tal gick inte att ta fel på. Magnus Uggla såg ut som han fortfarande gör…

Detta är ett första steg. Allt har kanske inte åldrats med samma värdighet.

Mer kommer att läggas ut löpande och är det något man ska älska gamla statliga televisionen för så är det väl just detta vilket är något inget annat svenskt tv-bolag ens kan vara med i samma tävling om.

Nu väntar vi bara på att Ted Valentin gör en systersajt till bestofsvt.se som visar vad svenska folket ser i det öppna arkivet.