Längtan tillbaka till Manhattan #blogg100

Det finns alltid en längtan tillbaka till New York och Manhattan. Det var där vi var för ett år sedan på sluttampen av vår långa resa. Så här upplevdes detta då:

Att gå är lite av grejen med att besöka Manhattan, men att det är så långa avstånd som det faktiskt handlar om hade vi förträngt från vårt besök för åtta år sedan. Med tanke på hur mycket av Manhattan vi såg den gången, huvudsakligen genom att just gå, så känns det som om vi gick större delen av dygnet de nio dagar vi var här den gången.

Det finns så enormt mycket att göra i den här stan och just nu känns det som om våra dagar den här gången är alldeles för få för att hinna med allt vi vill uppleva. Vi skulle nog behöva flytta hit ett tag helt enkelt…

Central Park

Efter frukost så tog vi idag en taxi från hotellet på 52nd street ner till terminalen förStaten Island-färjan som går över just till den ön och dessutom är en helt gratis möjlighet att se Manhattans skyline och Frihetsgudinnan. Terminalen är numera en modern sådan jämfört med det ruckel som fanns 2004.

En annan sak som är en milsvidd skillnad på är antalet människor som hajat grejen med denna gratisresa. För 8 år sedan var vi rätt så ensamma att som turister åka fram och tillbaka men nu var det en fullsatt båt åt båda hållen och möjligheten att ta bilder var något man fick armbåga sig fram för att göra.

Efter båtturen gick vi en bit in på Broad St och åt lunch innan vi promenerade vidare uppåt och passerade Wall street, Ground Zero, där de nya tornen nu början närma sig sin fulla höjd, och minnesplatsen för 9/11.

Sedan vidtog shopping med start på hysteriska 21th Century som ligger mittemot nyss nämnda Ground Zero. Efter en knapp timme därinne var det nästan, men bara nästan, skönt att komma ut igen. För den kalla vinden har idag inte alls gjort det speciellt skönt att vandra omkring här på Manhattan.

Vi tog oss i alla fall lite österut och följde Broadway in genom SoHo där det också blev det lite shopping i Converse-butiken. Känslan där var att 75 procent av alla kunder var svenskar och att dom köpte med sig Converse-skor hem till halva släkten.

Vi tog efter detta en taxi hem till hotellet igen. Barnens mormor och morfar var lite hurtigare och gick hela vägen hem.

Imorgon fortsätter vandringen omkring på detta fantastiska ställe på jorden och en sak som är säker är att det inte kommer dröja 8 år innan vi åker tillbaka till New York och Manhattan igen.

– – – – –

Den fortsätter givetvis inte alls imorgon måndag. Den enda gemensamma nämnaren med New York för ett år sedan är väl i så fall det relativt svinkalla vädret som gällde där då och som mer eller mindre gäller här nu.

Nästa gång vi åker till New York kommer det att ske när vi vet att det inte är iskallt. Kanske i maj nästa år eller möjligtvis september.

Egentligen spelar det ingen roll när det blir, men för omväxlings skulle vore det gott att få känna pulsen och ta in alla dofter i ett varmt och fuktigt New York och där en löprunda i Central Park helst ska klaras av tidigt på morgonen för att göra det någorlunda uthärdligt.