Cooköarna – den totala avkopplingen i paradiset #blogg100

Vid den här tiden förra året hade vår långresa tagit oss från Malaysia, via Sydney och rundresa i Nya Zeeland, till Cooköarna mitt ute i Stilla havet.

Även fast att vi varit bort hemifrån i mer än 1,5 månad vid det laget så blev Cook Islands och Rarotonga, huvudön, den plats av alla där vi fullkomligt kopplade av och nästintill förslappade.

7147979761_86c8abf98e_z

Redan på flygplatsen sattes signumet för vistelsen då en äldre man i stråhatt och Hawaii-skjorta satt uppe på rullbandet där väskorna kommer och spelade skön polynesisk musik för alla väntande.

Väl ute därifrån för att åka taxi till hotellet på sydvästra hörnet av ön så tog nästa sköna kille över stafettpinnen med sin taxibil som han fyllde med resenärer och tog oss med på en resa med så många roliga kommentarer att käken nästan gjorde ont när vi väl var framme på The Rarotongan Beach and Spa. Där tog ett par killar hand om väskorna när vi checkade in och njöt av iskall juice.

7147993037_4dbf161d58_z

Sedan bestod vistelsen av långsamma soliga dagar mellan rummet, poolen, stranden och restaurangen på hotellet. Ville vi snorkla gick det att låna saker för detta. Ville vi åka lite kanot så var även det bara att låna. Pengar behövdes över huvud taget inte tas med så länge hotellområdet inte lämnades. Alla inköp sattes upp på den slutliga notan att betala på avresedagen. Livsfarligt, men oerhört bekvämt och avkopplande.

7001946704_8167b167b1_z

På Rarotongas sydkust ligger Stilla Havet på och skapar hela tiden vågor som är minst någon meter höga, men dessa vågor bryts något hundratal meter ut där korallreven går och innanför denna i lagunen är det om inte lugnt så i alla fall minimala vågor mer eller mindre hela tiden. På morgonen är det högt vatten som sedan successivt försvinner undan så att det nästan är vattenfritt ut till reven framåt kvällen.

Korallrev innebär också en massa fisk och dessa utforskades under många snorklingsturer därute. Resorten vi bodde på är välkänd och inte minst är den det för alla de bröllop som sker just här. Under tiden vi var där var det ett bröllop varje kväll utom en. Allra helst skulle bröllopen ske precis exakt till solnedgången.

7001989550_6950b45e23_z

I paradiset är dricksvatten en bristvara.Alldeles oavsett om det var på hotellet eller annat inköpsställe så kostar 25-30 kronor för 1,5 liter. Vi löste det till viss del genom att koka kranvatten i vattenkokaren på rummet som sedan fylldes upp flaskor som kyldes ner.

Förutom den totala avkopplingen som vi upplevde på Rarotonga så är det dessutom en ö som fortfarande känns fullkomligt genuin utan de exploateringar och den känsla av turism som finns i princip överallt annars.Det existerar inga butiker längs gatorna som säljer badringar, hinkar, solhattar och billiga kopior av matchtröjor. Det är en stillsam ö som fortfarande känns genuin i jämförelse med mycket annat.

Samtidigt så går det inte att låta bli att fundera över hur situationen egentligen ser ut i förhållande till vår egen. När vi en dag satt och åt lite glass och drack Coca Cola så pratade vi med några äldre män som bor på ön. Dom hade precis fått sin pension för två veckor och firade detta med lite god mat. Deras pension är 400 dollar per månad, vilket motsvarar ungefär 2200 kronor, som betalas ut i två delar varannan vecka.

7001900130_3b3cae4dd4_z

Förutom vatten så var internetuppkoppling en bristvara som det togs riktigt rejält betalt för. 85 kronor för 50 MB vilket bara sa slurp…

Men det är inte för att det är billigt man åker till Cooköarna kanske bara en gång i livet. Det är för att faktiskt få uppleva det som är paradiset på riktigt. Det är värt ganska mycket för att få uppleva och som enskilt resmål på vår 77 dagar långa resa skulle jag allra helst återvända just till Rarotonga, Cooköarna och The Rarotongan Beach and Spa igen.