Är det hejdå till rykten och lögner även från Expressen?

Den direkta dialogen med sina läsare har de flesta svenska tidningar haft i kommentarsfälten till sina artiklar så länge som de befunnit sig på internet. Där har de mest skilda uppfattningar och mer eller mindre stora felaktigheter frodats.

Moderering av kommentar har sållat det allra värsta, men uppenbarligen är nedskräpningen i kommentarsfälten nu ett så stort problem att de inte längre kan vara kvar. Detta är i alla fall vad Expressen och dess chefredaktör Thomas Mattsson har kommit fram till:

Allt för ofta har dock debatten dominerats av såna som med förutfattade meningar bara velat förkunna sina fördomar om informationssamhället och, förstås, integrationspolitiken. Jag värdesätter dialogen med läsarna, men den kan inte ske till priset av det sprids kränkningar eller främlingsfientliga inlägg. Sådant trams finns det andra forum och sajter till, där man är välkommen att – utan att stå för sin sak i offentligheten – få vräka ur sig vilka rykten och lögner som helst.

Jag kan förstå problematiken, men tycker att det är synd att man tar ett så drastiskt beslut utan att ha klart för sig hur läsardialogen ska se ut i fortsättningen.

Dessutom är det så att kvällspressen i viss mån själva är en del av, och har befunnit sig i framkant, det samhälle fullt av rykten och smaskiga spekulationer. Så en retorisk fråga till Thomas Mattsson kanske är om rubriken till hans blogginlägg, "Hejdå till rykten och lögner", även gäller tidningens egna publiceringar?