Med Facebook regisserar vi filmen om oss själva

Stormen mot Facebook kommer sannolikt att peaka i nästa vecka när alla får tillgång till nya Timeline med allt vad detta innebär.

Tillsammans med vad som redan har skett så är det den största förändringen som jag tror har skett. Helt plötsligt blir allt man gör och har gjort blottlagt och lättillgängligt för både dig själv och andra. De personliga inställningarna och valen vid varje publicering kommer att spela en betydligt större roll i fortsättningen.

Det gäller med andra ord att vara betydligt mer på tårna än tidigare och visst finns det mindre fördelaktiga följder av att Facebook så starkt blir navet i våra digitala liv, eller som Deeped skriver, snarare integreras som en del av vår identitet.

Det handlar också om att det faktiskt är vi användare som avgör vad som delas och till vem så att inte alla förändringar som sker hamnar på ett sluttande plan där Facebook ändå använder informationen utanför de ramar vi vill att den ska göra.

Jag undrar hur släktforskningen kommer att se på den tid vi nu lever i när mycket av det som man historiskt får sitta och grotta ner sig i mikrofilm och gamla dammiga böcker på biblioteket, nu istället kommer att kunna får serverat i digital form packeterat för var och en av oss. Givetvis i mer eller mindre hög grad, men ändå.

Personligen har jag lagt lite tid under veckan på att fylla min Timeline med information och bilder för tiden före mitt inträde på Facebook 2007 och om vi för en stund tänker bort eventuella problem med hedern hos Facebook om hur dom använder vår information, så blir Facebook nu den plats där den stora massan faktiskt har just det nav för sitt digitala liv, som jag nämnde tidigare, och som ger möjligheter att också fylla det med information som på ett mycket enkelt sätt sedan skapar en helhetsbild av den du är. 

Man kan givetvis tänka att det går att fejka en bild av sig själv som bara är just en bild men nädvändigtvis inte den rätta bilden ens ur det egna perspektivet utan mer som en överdrivet positiv statusuppdatering som bara innehåller bubbel och hummer.

Men ju mer man fyller det hela med desto svårare blir det också att bygga en fasad som inte överensstämmer med verkligheten. Sker det dessutom genom att just använda det som ett nav ditt man skickar in information från sitt lyssnande på Spotify, sitt bloggande, twittrande, fotograferande och vad det nu än må vara så blir det nästintill omöjligt att upprätthålla en polerad bild som bara innehåller det glamour.

Själv har jag sedan 2005 kontinuerligt spridit mina digitala fotspår i eget namn i så stor utsträckning att det omöjligtvis går att ångra nu. Facebook blir nu den knytpunkt jag funderat på ett tag.  

image from d.pr

Jag ser det lite som att regissera filmen om mitt liv. Det är upp till var och en att göra det som passar, men man har möjligheten att fylla den offentliga bilden av en själv med i princip hur mycket man vill. Det går att fokusera på vissa saker, utelämna annat och med en mer eller mindre stor strategisk plan göra detta.

Vissa skapar en kalkonrulle, andra låter det vara ett tomt visitkort, som mest liknar en stumfilm, och en del av oss fyller vår livslinje med en kombination av digitala fotspår och historiskt information från tiden innan Facebook. 

Man behöver inte dela med sig av något på Facebook och man behöver aboslut inte dela med sig av lika mycket som jag gör.

Jag har vänner där som i princip aldrig blottar något alls utan bara använder det för att se vad omgivningen pysslar med genom att tassa omkring utan att ge sig tillkänna. Trist och ganska märkligt kan jag tycka, men det är upp till var och en.

För mig är det lite som att dra för persiennerna hemma och stå där i smyg och kika på vad grannarna gör.

Trots kraftfulla försök från inte minst Google så tillhör även 2011 Facebook. Tänk om det dessutom blir så som PM Nordkvist förutspår, att Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kommer att tilldelas Nobels fredspris som en följd av den arabiska våren och den roll sociala medier som just Facebook och Twitter spelat där.

Det låter galet, men med tanke på vilka fullkomligt obegripliga utnämningar till det priset som har skett ett antal gånger så är det inte alls omöjligt.