Symbolen för terrorismen i vår tid är död

Han är hjärnan och symbolen bakom en av de för världen mest betydelsefulla dagarna i mitt liv. 

Den elfte september 2001 förändrade så mycket för de flesta av oss runt om i hela världen. För även om det var USA som drabbades av de spektakulära terrorattentaten mot World Trade Center och Pentagon så bildades av detta en våg av rädsla, hat, inskränkningar i vår integritet och begränsningar på en rad olika plan som knappast har kunnat undgå någon av oss.

Osama bin Laden tände den eld som snart tio år senare har fått se ett nästan lika långt krig i Afghanistan inte leda speciellt mycket framåt och ett Pakistan, som det visar sig nu, som har ett enormt mycket större stöd för muslimsk fundamentalism än vad världen behöver. Ett land med kärnvapen som låter världens mest eftersökta man bygga ett fort av det slag som var fallet är inget annat än ett tyst medgivande för terrorism runt om i världen.

Följderna av 9/11 är betydligt mer långtgående och världsomspännande än vad jag tror att terroristerna ens i sin vildaste fantasi kunde inbillat sig. Men vi får inte glömma att det är just terroristerna, de huvudansvariga bakom 9/11, som var de som satte snöbollen i rullning. Den gången, 2001, med en president och hans rådgivare som inte hade förmåga att hantera det hela på ett mer rationellt sätt än att börja kriga i Afghanistan och sätta människor i massor i fängelse på Guantanamo-basen.

Men oavsett namnet på en amerikansk president så hade det varit fullkomligt omöjligt för denne att inte agera snarlikt det som nu skedde 2001. Barack Obama hade inte kunnat undvika ett liknande scenario.

Nu är det istället just Obama som med detta vinner en av sina största segrar som president. Han blir den som i historieböckerna kommer att stå som ordergivare till attacken mot och dödandet av den största symbolen för USA:s värsta nederlag sedan Pearl Harbour.

Barack Obama uttrycker det hela på ett mycket balanserat och förtroendeingivande sätt i sitt tal inatt:

 

Även om detta inte på något vis garanterar en tryggare värld med färre fundamentalistiska terrorister så är det ändå en punkt för ett liv och en man som mer än någon annan varit symbolen för terrorism i snart femton års tid.

Detta är ytterligare en brytpunkt i historien som sker detta 2011 som i sin helhet kommer att betecknas som en brytpunkt när vi ser tillbaka. 2011 har redan sett mer eller mindre lyckade revolutioner i nordafrika.

Till detta lägger vi idag Osama bin Ladens död i en bunker i Pakistan där han skyddade sig in i det sista genom att använda en kvinna som mänsklig sköld innan kulorna i huvudet fick honom på fall.