Idel ädel svensk Twitter-adel
Twitter är något som väntar på nästa steg i utvecklingen och att spridas bland människor i gemen på ett helt annat sätt, så som skedde med Facebook, än vad som fortfarande är fallet.
Jag har funnits där som @kjellberg sedan i april 2007 och har sett det utvecklas från att initialt vara ett av alternativen i microblogg-kampen. Jaiku låg i framkant och var favorit hos många men Twitter var den som vann matchen om mängden och dog mer eller mindre död på Jaiku.
Det svenska alternativet Bloggy, med Jonas Leijon i spetsen, försökte också konkurrera men utan någon större varaktig framgång.
Det var på Twitter konversationen samlades och där har utvecklingen skett.
Tommy K Johansson skriver idag en bloggpost om Twitter och vilka 30 personer man ska följa där. Han talar också om varför han tror att så många tröttnar på Twitter innan det roliga har börjat:
Det är meningslöst att använda om du inte följer någon.
Så är det givetvis. Om du inte följer någon själv så är oddsen att någon annan börjar följa dig och läsa vad du twittrar om ganska minimal. Det finns givetvis en del andra saker att tänka på också, men just den punkten är nog allra viktigast.
Tommys lista med 30 personer att följa innehåller idel ädel svensk Twitter-adel och det finns egentligen ingenting i sak att invända mot någon av namnen. De flesta är personer som finns i min egen lista och som högst påtaglit höjer värdet av att själv twittra.
Men vid sidan om dessa namn finns det så oändligt många andra som är värda att följa. Här är några av mina personliga favoriter med fokus på politik och samhällsfrågor:
@gudschy – Gudrun Schyman är precis lika skicklig på Twitter som hon är i andra sammanhang.
@sakine – Sakine Madon är ledarskribent på Expressen och twittrar minst lika vasst som hon skriver krönikor.
@gertfrost – Gert Frost är journalist och bloggare som tänker utanför ramen och ifrågasätter både beteenden och strömlinjeformade tankar i samällsdebatten.
@heleneodenjung – Helene Odenjung är Folkpartiets 1:e vice partiordförande och en ivrig twittrare både om politik och vardag.
@johaningero – Ingerö är en frispråkig liberal debattör som inte viker undan för någonting.
Det var bara några exempel.
Börja följa dessa och se vilka de i sin tur följer. Ganska snart har du byggt upp ett samhällspolitiskt Twitter-samhälle att skapa dialog och debatt med.
Om man ska se någon annan förändring över tid så är det nog så att det som fanns på Twitter för ett par år sedan och en tid framöver till stor del har försvunnit. Det handlar om den fascinerande samhörighet kring ett pågående tv-program som leder till en uppsjö av tweets om alltifrån kläder till sångröst och allt annan man kan tänka sig att kommentera.
Där upplever jag en högst påtaglig förändring från den i det närmaste euforiska stämning som då fanns vissa fredags- och lördagskvällar när Twitter var med och gjorde ett dåligt tv-program bättre. Det förekommer fortfarande men i betydligt mindre omfattning – i alla fall i mitt flöde.
Avslutningsvis; jag är mycket osäker på om Twitter någonsin kommer att bli så gränsöverskridande som Facebook har blivit. Jag tror inte det.
Det är ett strålande sätt att följa, kommunicera och filosofera över sitt Twitterflöde när man känner för det.
Men Twitter kräver på sätt och vis också mer av användaren än vad Facebook gör, där man oftast talar till sina vänner och bekanta som är på ett annat plan än vad människorna på Twitter kanske är.
För mig är Twitter ett givet ben i min närvaro på nätet. Tillsammans med Facebook och bloggen är Twitter fundamentet i mitt digitala universum.
Andra bloggar om twitter, social media