Sommaren som gav mersmak

Höstdagjämningen är ett faktum och kanske är det även den första riktiga höstdagen idag om man tittar och känner sig för. Kallare luft, mindre sol och löv som faller ner.

Sommaren har varit som somrar är mest i vårt land även om jag personligen inte alls tycker att den varit så dålig som många andra gör. Trots att det hela tiden är varmare än normalt i stort sett varje månad så tror vi att det var bättre förr.

Kanske är det så att det faktum att jag själv tycker att sommaren varit bra beror det på de två makalöst avkopplande veckorna vi spenderad på Kreta och den lilla fina staden Agios Nikolaos i juli månad.

Vi har rest mycket men aldrig så att vi som den här gången stationerade oss på ett hotell och en plats så länge. Det grymma hotellet 9 Muses som låg så bra precis vid havet med en ständig lätt bris som svalkade i hettan gav oss exakt den avkoppling som vi ville uppnå.

 

Sol, värme, bad, god mat och bara lugn och ro. Det var ungefär så dagarna passerade.

På kvällen, när värmen ändå avtog en gnutta fick jag min tid på dagen med en löprunda genom stadens gränder och längs havslinjen både norr och söder om stadskärnan. Ofta passerade jag förbi stadens fotbollsarena vid tiden för att deras stolthet genomförde sina träningspass som förberedde laget för en ny säsong. Vid något tillfälle tog jag några varv på löparbanorna runt planen som laget samtidigt tränade på.

Det är inte svårt att se engagemanget för fotboll i ett land som Grekland. Trots högsommar och mellan två säsonger så var det en ansenlig mängd åskådare som ropade och gestikulerade på läktarna när laget tränade. På stadens barer och restauranger kablades det ut fotbollsmatcher, basket och annan sport. Som en ganska naturlig följd av det engagemang som finns för idrotten i sig kommer också intresset för sportspel och hur det fanns ett hopp om personliga ekonomiska framgångar kopplat till det stora intresset för själva spelet som visas på tv.

Just löpning, som ju är min sport, är annars inte alls något som verkar vara en grej i Grekland. Det var få förutom jag själv som ägnade mig åt löpturer och känslan var att man inte riktigt var vana vid människor som kom springandes. Hemma i Sverige så går mötande människor åt sidan så att man kan passera varandra. På Kreta var det snarare så att man som löpare totalt ignorerades när man mötte någon.

Vi var faktiskt inte fastlåsta i Agios Nikolaos hela tiden. Det blev även ett par båtturer runt omkring ön där bland annat Spinalonga, som användes för spetälskesjuka greker, var ett fascinerande ställe att se. En dag hyrde vi också bil och tog oss till den östligaste kusten på hela ön för att se omtalade stränder som finns där.

Jag tror att vi kommer att återkomma just till den här stan, det hotellet och den känslan fler gånger. Kanske redan nästa sommar?