Hur viktig är ungdomsarbetslösheten egentligen för regeringen Löfven?

Under valrörelsen i somras och höstas var frågan om arbetslösheten för unga en stor fråga i Socialdemokraternas budskap. Stefan Löfven lyfte fram den viktiga frågan så fort han fick chansen samtidigt som man gick till val på att höja arbetsgivareavgifterna för unga under 26 år med 15%.

I debatten som då fanns var det stort fokus på att det handlade om jobb inom restaurangnäringen och att det inte skulle få så stora konsekvenser i praktiken. Det blir ju lätt så att en sådan debatt fastnar på en sak.

När vi nu är några månader efter valet och med spänning inväntar hur regeringen Löfven ska få igenom sin budget så är höjningen av dessa avgifter för unga en del av det hela. De ska höjas med 7,5% den 1 januari 2015 och ytterligare 7,5% den 1 januari 2016.

Det går i evighet att diskutera hur höjningar och sänkningar av olika avgifter påverkar prisutvecklingen i olika led. Att det är en faktor råder det dock inget tvivel om och det visar sig nu i hur framtida prissättning kommer att påverkas, men kanske viktigast av allt hur incitamentet för att anställa unga inte längre är lika stort.

PostNord Logistics meddelar exempelvis i ett brev till sina kunder följande:

..en betydande del av våra anställda är ungdomar under 26 år. […] Vår satsning på unga är positiv ur ett samhällsperspektiv då det bekämpar en av samhällets stora utmaningar, ungdomsarbetslösheten. Detta har även varit gynnsamt ur ett kostnadsperspektiv då vi kunnat motverka kostnadsökningarna sedan detta infördes 2007.

Vi vidtar åtgärder för att minska effekterna av den förväntade höjningen, men konstaterar att 7,5 % högre kostnader utöver ordinarie arbetskraftskostnadshöjningar under nästa år kommer att få konsekvenser för vårt kostnadsläge och därmed vår prissättning inför 2015.

Det här är ett exempel men tyvärr inte det enda vi kommer att se. Det kan givetvis vara så att man utnyttjar möjligheten att höja sina priser och marginaler utan att det fullt ut finns en hundraprocentig koppling men det är oavsett vilket en extremt tydlig signal om att avgiftshöjningen inte på något vis bidrar till att få bukt med den i valet så viktiga frågan om ungdomsarbetslösheten.

Det är bland annat den här frågan som budgeten innehåller och där vissa anser att, i första hand, C och FP är kinkiga som inte bara ser till att samarbeta lite med regeringen Löfven.

Jag bara undrar hur mycket av sina egna värderingar och sin egen politik man ska lägga åt sidan för att vara snäll mot en statsminister som istället valt sitt stöd i hel motsatt riktning. Ett stöd som ändå inte är tillräckligt och som nu kommer att stå och falla med hur SD väljer att agera.

Det var nog inte riktigt så Stefan Löfven såg det hela framför sig när han dagdrömde om hur en utsträckt hand, till 2/4 av den förra regeringen som själva lagt ett gemensamt budgetförslag, skulle tas emot.

Om ungdomsarbetslösheten är så viktig, vilket den på många sätt är, så är det en fullkomlig gåta hur regeringen har kommit fram till att denna höjning är en bra grej.

Den höjer kostnaden för arbetsgivare med stor andel unga, den triggar med detta prishöjningar till berörda kunder som i sin tur antingen minskar marginalerna i nästa led eller skjuts vidare till konsumentledet.

Den innebär dessutom en mindre anledning att anställa en oerfaren ung jämfört med tidigare. Finns det en erfaren i annan ålder är chansen/risken att man går på erfarenheten mycket större när lönekostnaden är densamma och att kostnaden för att introducera någon med erfarenhet är mycket lägre.

Tröskeln som slipades ner med sänkningen 2007 byggs nu åter upp och kan inte ses som något annat än negativt för möjligheterna ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden.