Har Håkan Juholt gjort något fel alls sedan valet 2010?

Igår skrev jag positivt om en socialdemokrat att ta på fullaste allvar.

Idag måste jag undra om det finns någon socialdemokrat som varit inblandad i vad som skett i partiet på högsta nivå sedan valet 2010 som på allvar tar något ansvar för vad som skett?

Vi vet att Mona Sahlin gjorde ett antal fel under sin tid som partiledare och där det allra största sannolikt var att inte stå på sig om att rata Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet.

Vi vet också att samma Sahlin efter valet blev utmanövrerad och fick lämna sin post.

Vi vet även att det efter många om och men blev en totalt katastrofal tid med Håkan Juholt som partiledare och att det under Löfven tysta ledarskap har repat sig. I alla fall på ytan.

När det nu kommer ut böcker som handlar om vad som skett i partiet sedan valförlusten 2010 så är Håkan Juholt i allra högsta grad inblandad i det som skrivs. Han påstås ha varit en av de som högg kniven i Sahlins rygg grundat på besvikelse över att han fick träda tillbaka med henne som ledare. Han påstås har krävt att hamna överst på partiets lista till det senaste EU-valet. Han påstås dessutom ha blivit övertalad av Pär Nuder att kandidera till partiledare.

Allt detta påstår Juholt är ren lögn och även Nuder säger att det är ren lögn att han skulle ha varit den som, även han i besvikelse över Sahlins behandling av honom, var med och avsatte Sahlin och dessutom agerat för att övertala Juholt.

Den som är tyst och som har ett enormt stort ansvar för vad som skedde hösten 2010 och vintern 2011 är Berit Andnor som var valberedningens ordförande och den som presenterade Juholt som partiledare i mars 2011. Hon måste rimligtvis veta en hel del om vad som verkligen skedde vid valet av Juholt.

Jag har ingen aning om vad som är sant eller inte i den nu aktuella boken av statsvetaren Tommy Möller och journalisten Margit Silberstein.

På sin Facebook-sida säger Juholt att han börjat läsa boken men slutat efter dom inledande sidornas påståenden om honom:

Då jag vet att alla dessa uppgifter är lögn och förbannad dikt, fanns ingen anledning att läsa vidare. Jag tycker synd om författaren som blivit lurad och jag tycker synd om de “säkra källor” som föder henne.

Det enda jag kan konstatera är att Håkan Juholt precis som tidigare säger att allt är lögn och att alla andra uppenbarligen ljuger om varenda liten detalj som har med honom att göra i den soppa som försatte hans parti ett läge på randen till undergång.

Rätt eller fel så är det ändå så att Juholt har samma offerkofta på sig som han har haft på sig hela tiden. Ingenting i hans sätt att bemöta påståenden är annorlunda.

En taktik kanske vore att vara tyst istället för att hela tiden påstå att alla andra fortfarande har fel om allt som hände under den allvarligaste perioden i Socialdemokraternas historia, tillika den tid när han var den som var allra högst ansvarig.