Oacceptabelt utpressningshot mot Piratpartiet #blogg100

Det är lite som en Hollywood-film när man läser det brev som Rättighetsalliansen skickat till Piratpartiet med hot om att dra partiet inför rätta om man inte stryper den internetuppkoppling som man ger Pirate Bay.

Kanske är det inte en så märklig koppling till just Hollywood som det kan verka. För sannolikt är just bolag i Hollywood i högsta grad inblandade i vad som nu sker.

Oavsett vilket så är det riktigt illa när privata bolag kan utöva utpressning mot politiska partier. Det är fullkomligt oacceptabelt att med hot försöka tysta åsikter man inte gillar gillar.

Vi kan ogilla åsikter, men vi kan inte med odemokratiska medel få dom att försvinna. Vi kan ha en vilja att förändra något men vi måste låta den förändringen ske den demokratiska vägen genom att påverka politiker att driva igenom beslut som uppfyller våra krav. Vi kan inte acceptera att det sker genom hot.

Det är många som nu väljer att aktivt bli medlem i Piratpartiet. Även personer som tidigare har valt att hålla en distans till att just vara aktiv även om man till stora delar sympatiserar med ett parti.

Jag sympatiserar också med många, inte alla, av Piratpartiets åsikter och jag ställer mig till fullo bakom det uppror som vi nu ser mot Rättighetsalliansens hot. Jag kan vara pirat i tåget för att stå upp för partiet men jag kommer inte att bli någon medlem av partiet.

Jag återkommer med fler tankar i ämnet senare.

Uppdatering:

Någon skrev att det inte handlar om utpressning. Nej, kanske inte i strikt juridisk mening. Men som Niklas Starow säger – “Det är politik. Det epitet som fastnar är det som stämmer”.

 

Inlägg #028 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.