Snyftande kändiselit vill dricka och köra båt

Ända sedan sjöfyllerilagen trädde i kraft har vi fått lyssna på hur synd det är om dom som inte kan dricka alkohol och sedan köra sin båt.

Peter Magnusson var ute i det här ärendet redan för två år sedan och nu har han tillsammans med ett antal andra kända namn skrivit under en debattartikel SvD.

En skärgård kan beskrivas som ett slags glesbygd – med den stora skillnaden att avstånd mellan till exempel grannar ofta består av vatten. På fastlandet finns alltid möjlighet att förflytta sig ”för egen maskin” genom att gå eller cykla, vilket ger en normalperson en relativt stor frihetsradie. Men i skärgården existerar inte alternativen cykla eller gå. Båt är enda alternativ. Ska du till exempel förflytta dig från en ö till en annan så är det båt som gäller, även om det bara är femtio meter dit.

I Aftonbladet förtydligar sedan några av dom som skrivit under artikel sin syn på saken. Bert-Åke Varg säger att det är så fruktansvärt överdrivet. De som infört lagen är fanatiker.  Jag vill jämföra dem med terrorister, de går inte att lita på. Och de ska bekämpas på samma sätt. Ulf Brunnberg är ungefär lika drastisk när han säger att lagen är fullständigt absurd. Den håller på att döda hela skärgården. Det här horribla förmynderiet har gjort att jag nyligen sålde min sista båt. Jag har tappat lusten.

Sonja Aldén inte vet vad hon skrivit under men ställer upp på principen:

Har inte läst artikeln men när Göran beskrev budskapet kunde jag inte annat än hålla med. Det verkar löjligt att man inte ska kunna dricka ett glas vin till middagen och sen ta båten.

Resonemanget om de stora haven och den lilla risken att i låg fart riskera sin egen eller andra personers säkerhet är till största delen korkat.

En översättning till vägtrafiken skulle vara en differentierad lag beroende på var i landet man kör sin bil onykter. På de norrländska vägarna är det långt mellan både bebyggelse och andra bilar och där gör det inget om man tar sig ett järn.

Dessutom undanhåller man en inte helt oviktig sak i sammanhanget. Lagen gäller enbart för båtar som är över 10 meter långa. Det finns alltså alla möjligheter i världen att ta sig mellan några öar även efter ett glas vin eller en öl (en mängd som sannolikt ingen åker dit för ändå) efter en god middag i trevligt sällskap.

Det är en i grunden egoistisk syn på andra människors säkerhet som framförs och det sker dessutom med enorma överdrifter i de kommentarer som några av personerna ger i Aftonbladet att man undrar om det verkligen är på allvar.

Det låter som om deras liv helt har slutat att vara intressant att leva på grund av den nya lagen och jag har mycket svårt att tro att det bara handlar om att få dricka en öl eller ett glas vin till maten.