Vad är det som ger Ahmed Agiza uppehållstillstånd nu?

Precis som många andra har jag sedan den mycket märkliga avvisningen 2001 med “hjälp” av CIA-agenter följt Ahmed Agiza och det som rapporterats.

Han fick ett fängelsestraff i Egypten och har utsatts för tortyr. Han har efter avtjänat straff försökt att få komma till Sverige igen och återförenas med sin familj. Tidigare har hans begäran avslagits men nu sägs det att Säpos bedömning är att han inte utgör något hot mot Sverige längre.

Jag inser ju att just Säpo inte kommer att tala om vad det var som utgjorde ett hot mot Sverige 2009 men som nu inte längre gör det. Det är samma Säpo som 2001 med regeringen Perssons goda minne såg till att Agiza och hans landsman överlämnades i CIA:s händer och försattes i den situation som han fått leva med sedan dess.

Svenska staten har redan sedan tidigare tagit sitt ansvar i vad som skedde 2001 då man har givit både Agiza och hans landsman ett skadestånd på 3 miljoner kronor vardera. Nu får Agiza dessutom, efter ett tidigare nej, helt plötsligt okej att komma till Sverige med ett permanent uppehållstillstånd.

Många är de män som sedan 2001 har anklagats för terrorkopplingar och nästan lika många är de män som har anklagats för detta falskeligen i ett ganska nervöst och hetsigt omvärldsklimat.

Jag har ingen som helst aning om vad grunden för anklagelserna 2001 hade för grund och jag har inte heller någon aning om varför Säpo 2009 ansåg att Agiza inte var välkommen i Sverige. Just därför undrar jag vad det är som har förändrats så radikalt på 3 år att han nu får ett permanent uppehållstillstånd?

Vi vet att Säpo har haft fel många gånger tidigare och samma sak kan mycket väl vara fallet här, men varför tog det så många år att komma fram till det?