Upplopp stoppas inte genom att begränsa internet och sociala medier

Snöbollseffekten i Storbritannien efter dödsskjutningen av Mike Duggan och de upplopp som spritt sig till andra städer än London är självfallet oroande och jag ser det inte alls så glasklart som vissa andra att man ska koppla det mer eller mindre rakt av till ett utanförskap. Jag kanske återkommer mer till det senare.

Debatten i Storbritannien har varit intensiv och premiärminister David Cameron gör nu sitt bästa för att visa beslutsamhet och se till att läget stabiliseras ytterligare.

Dock blev jag enormt bestört när jag på tåget hem hörde nyheterna och att han, som ett led i att dra åt snaran kring de som dras till upploppen, kan tänka sig att stänga ner mobilnätet och övervaka och begränsa Twitter för att detta och liknande tjänster inte ska kunna användas för samordning.

Istället för att gå till botten med vad nu än problematiken och orsakssambanden är i allt detta så ska alltså, återigen, kommunikationsvägar i den digitala världen begränsas. Det är maktmedel som inte alls hör hemma i ett demokratiskt samhälle utan snarare stinker av en illaluktande diktaturdoft.

Den här gången handlar det om att stoppa samordning av upplopp. Nästa gång är det något helt annat och vem vet, det kanske då bara handlar om avvikande åsikter i ett demokratiskt samtal som ska tystas.

Det är en enkel men enormt farlig väg att tassa in på. Eller tassa in på förresten. Det handlar ju snarare att fortsätta på den stig som sakta men säkert under de senaste tio åren har vuxit och nu snart är en bred motorväg innehållande godtycklig övervakning av den stora massan för att kanske, eventuellt, komma åt något som är ett problem.

Internet och sociala medier spelade, om inte en avgörande roll, så i alla fall en mycket viktig roll i den utveckling i Egypten som ledde till att Mubarak till slut fick träda tillbaka. Likadant är det och har det varit i andra länder.

Det premiärminister David Cameron gör i Storbritannien är raka motsatsen till vad Jens Stoltenberg gjorde i Norge efter katastrofen där den 22 juli. 

Stoltenberg har hela tiden varit tydlig med att terrorattentaten ska mötas med mer öppenhet och mer demokrati. Cameron signalerar raka motsatsen med dagens budskap.