Att ompröva är en dygd – om det sker på rätt sätt

Att efter motgångar omvärdera och ompröva är i grunden något positivt. Det är livsfarligt att inte göra det och det var exakt detta om ledde till att Socialdemokraterna misslyckades att återta makten för ett år sedan.

Sedan kom Juholt in för att för andra gången på 4 år försöka få in partiet på ett nytt spår där stenar ska vändas på och politiken omprövas. Det arbetet pågår och var i det landar återstår att se. Så här långt är jag inte speciellt imponerad.

När Juholt höll sitt sommartal så var en av de saker han kölhalade regeringens ambitioner att sänka restaurangmomsen. Detta var ett rödgrönt vallöfte för ett år sedan som både S och MP därefter har ångrat. 

Det är fritt fram att ändra sin uppfattning, men det gäller ändå att balansera det hela på rätt sida trovärdigheten. Det gör man inte genom att framställa det som ett så dåligt förslag som Juholt nu gör. 

Erik Laakso beskriver på sitt sätt varför det blir fel och jag kan inte annat än att hålla med:

Partiledare Håkan Juholt höll sitt sommartal i söndags och där gick han till angrepp på statsministerns förslag om halverad restaurangmoms, trots att det förslaget låg i hans eget partis valmanifest för mindre än ett år sedan. Det som alltså var rätt då är närmast oansvarigt idag. Sådan är för all del politiken men om man tror att väljarna, de vanliga människorna ute på arbetsplatserna, faller för den sortens retorik så underskattar man människor. Är det något som socialdemokraterna inte har gjort historiskt sett så är det att underskatta människors förmåga att göra egna kloka livsval.

Håkan Juholt verkar helt enkelt lyssna för mycket på den sorts socialdemokrater som i likhet med Daniel Suhonen hellre idkar plakatpolitik med retoriska floskler som främsta styrka, istället för att lyssna på kloka, eftertänksamma och verkliga människor ute i samhället. Det trodde jag Juholt var för klok för att göra.

Vi behöver inte fastna just i frågan om restaurangmomsens storlek. Det hela handlar om hur det mesta framställs och hur man förväntar sig att medborgarna ska hantera detta när det väl är dags att lägga sin röst.

Att framställa hur regeringens politik kan tänkas påverka både det ena och det andra går att göra på många sätt.

Jag tror inte att det sätt som Håkan Juholt just nu använder är det bästa sättet och jag tror definivt inte att det är ett vägvinnande sätt i tider av stark ekonomisk oro och en uppseglande ny lågkonjunktur.