Saabs sista kris är ingen politisk floskeltävling

Nu får det väl ändå vara nog med naivitet och floskler i samband med Saab Automobile!

Krisen var enorm för 1,5 år sedan när GM beslutade om likvidation. Victor Müller har sedan dess lagt fram den ena rövarhistorien efter den andra som inte har visat sig vara tillräckligt trovärdiga och hållfasta.

När nu inte ens personalen får sin lön borde det inte finnas någon som längre tror att företaget har ens en gnutta chans att överleva.

Men inte då. Istället så ska motorjournalister och socialdemokrater fortsätta att göra det hela till en fråga om politiskt ansvar. 

Håkan Juholt uttalar sig och säger att "fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste industrier med många anställda, högt kunskapsinnehåll och är mycket forskningsintensiv. Jag utgår därför ifrån att alla inblandade gör sitt yttersta för att hitta en konstruktivt långsiktig lösning för företaget".

Han säger också att "En ansvarsfull regering agerar snabbt, klokt och handfast när kriser uppstår som påverkar tiotusentals arbetstillfällen".

Det här handlar inte om kunskap, kompetens och att finna en konstruktiv lösning för ett företag som redan har levt på lånad tid alldeles för länge.

Även om jag tycker att personalen på Saab Automobile har varit trogen sin arbetsgivare alltför länge så lider jag med människor som dagen innan midsommar får veta att de inte ens får sin lön längre.

Victor Müller har lurat alla optimister, inklusive en extremt lojal personalstyrka, långt upp på läktaren.

Några som inte låtit sig hänföras av honom är regeringen med Maud Olofsson i spetsen som hela tiden har hållt en rakryggad och trovärdig linje i synen på stöd till ett företag utan framtidsutsikter. Det är inte i regeringens riktning som skiten ska spridas en dag som denna.

Uppdatering:

Även vänsterbloggaren Svensson och moderaten Thomas Böhlmark har bloggat bra i ämnet.