GW Persson bekräftar min kritik mot åklagaren

Jag reagerade direkt när jag hörde åklagaren i fallet med den misstänkte 52-årige studierektorn vi Örebro Universitet som tog sitt liv i onsdags, dagen efter att han konfronterats med graverande bevis.

Åklagaren valde, redan direkt efter självmordet, att med tydlighet klargöra att det minsann inte fanns någon annan som är tänkbar gärningsman och valde dessutom att lägga fram vad konfrontationen dagens innan delvis hade handlat om.

Min spontana åsikt om detta, som jag också bloggade om, var att åklagare och polis i alla fall kunde vänta tills det misstänkta liket hade kallnat innan man så tydligt, samma dag, går ut och talar om vilka överväldigande bevis som man så sent som igår för första gången presenterade för mannen ifråga. 

Detta bekräftas idag av Leif GW Persson som väljer att kalla åklagarens tilltag för enastående enfaldigt:

Det var dumt av henne. Till och med enastående enfaldigt, även inom en åklagarmyndighet där övergrepp av liknande dignitet tyvärr har blivit allt vanligare på senare år. Vad skulle hon ha gjort i stället? Svaret är givet. Hon skulle inte ha haft några som helst kommentarer av de skäl som jag just har räknat upp. Däremot hade hon givetvis varit fri att beklaga det som hade hänt.

Det är oproffsigt hanterat och det skapar en sidodebatt som inte någon är betjänt av.

Nu har vi istället en misstänkt man, som är död och dömd utan någon rättslig prövning. Men åklagaren är säker på sin sak och delade ut sin egen dom några timmar efter den misstänktes självmord.