Tsunamin leder till en svensk kärnkraftsdebatt

Det är makabra bilder som visas från Japan och där detta strukturerade och laglydiga folk i ett stilla lugn verkar rätta in sig i ledet även när en oöverskådelig katastrof är ett faktum. Samtidigt verkar det sakta men säkert börja växa ett missnöje med hur myndigheterna hanterarar krisen och lyckas informera allmänheten.

Att bevakningen här hemma i Sverige är betydligt mer sparsmakad beror självfallet enbart på att det inte är någon svensk semesterort som har drabbats den här gången. Istället letar media med ljus och lykta efter någon svensk som i alla fall varit i närheten av att eventuellt ha kunnat drabbas. Detta istället för att faktiskt rapportera om drabbade japaner.

2011-Tsunami-Japan-Ofunato

Vid sidan om det rent mänskliga lidandet, i form av döda och skadade japaner, så är det största fokuset på de kärnkraftsreaktorer i Fukoshima som riskerar att totalhaverera. För japanernas skull är detta långsiktigt något som kan komma att påverka deras vardag och nationens ekonomiska muskler på ett vis som ytterligare försämrar deras möjligheter i förhållande till omkringliggande länder i Asien.

För oss här hemma i Sverige så kommer frågan om havererade reaktorer i Japan att fungera som en brandbomb som öppnar upp för en ny stark diskussion om den svenska kärnkraftens framtid. Vi ser redan att skeptikerna har börjat visa upp sig och oavsett hur illa det nu slutar i Japan så kommer denna skepsis att öka rejält den närmaste tiden.

Sannolikheten att vi kommer att hamna i samma diskussion som efter Tjernobyl 1986 är mycket stor.

Oavsett var man står i den här frågan så borde alla här hemma i Sverige vara så sansade att man väntar ett bra tag till innan den inhemska kärnkraftsdebatten tas. Innan dess borde allt fokus ligga på vad som sker i Japan och hur detta i första hand påverkar detta utsatta land.

Andra bloggar om , , , ,