Göteborg blir Fairtrade City – till vilken nytta?

Göteborg har skickat in ansökan och kommer sannolikt snart att bli den största staden i Sverige som kan benämna sig Fairtrade City.

Det kan tyckas vara ett gott syfte att kommunen ska köpa in rättvisemärkta varor och att minst 75 arbetsplatser ska servera rättvisemärkt fika till sina anställda.

Så här ser kriterierna ut för att kunna bli en Fairtrade City:

image from d.pr

Men frågan är vad rättvisemärkt egentligen är bakom det faktum att de varor som får märkningen är kontrollerade och godkända?

I en rapport från Timbro som publicerades 2007 framkommer en lite annan bild som bland annat visar följande:

  • Lite pengar når fram till kaffebönderna.
  • Rättvisemärkts certifikat är dyra, det drabbar de allra fattigaste.
  • Konsumenter gör mer för fattiga bönder genom att inte handla Rättvisemärkt.

Det är alltså en inte något odelat positivt bakom rättvisemärkningen och att en så stor stad som Göteborg inte ska behöva skramla ihop mer än 75 arbetsplatser som ger sin personal Fairtrade-fika känns väl i ärlighetens namn ganska ynkligt.

Utbudet av Fairtrade-varor i stans butiker ska, i en stad av Göteborgs storlek, uppgå till minst 110 produkter i minst 12 butiker.

Kraven är med andra ord inte speciellt hårda och att det då dessutom är en märkning som riskerar att tränga undan mindre företag i de länder där varorna produceras gör kanske att märkningen får en lite fadd eftersmak.