Migrationsuppgörelsen kan spela Sverigedemokraterna i händerna

Att Alliansen har kommit överens med Miljöpartiet om en gemensam migrationspolitik är bra.

Att de mindre partierna i Alliansen har fått utrymme på moderaternas bekostnad är också bra för balansen i regeringen.

Att Sverigedemokraterna neutraliseras i sin paradfråga, i princip det enda vid sidan om integrationspolitiken de har fokus på, kan också vara bra. Men det är inte säkert.

Det handlar inte bara om att neutralisera Sverigedemokraterna i migrations- och integrationsfrågor. Det viktiga är att man driver en politik som i sak gör skillnad både i migrationspolitiken och i den ännu viktigare frågan om integration i det svenska samhället. 

Det är givetvis larvigt och rent skrattretande när Jimmie Åkesson utnämner Miljöpartiet till partiet med den mest extrema synen på migrationspolitiken.

Men han kan mycket väl få rätt i att det i slutändan spelar hans parti i händerna om det visar sig att den politik som Alliansen och Miljöpartiet är överens om mer visar sig vara taktik än en den förändring som gör skillnad i människor syn på migrationsfrågorna.

Jag är helt med på att det finns positiva förändringar i det som vi ännu så länge vet.

Men jag är inte alls övertygad om att det når ut till människor på det viset och om det inte finns en direkt koppling till hur samhället ska hantera den integration som kommer på migrationspolitiken så kan det snarare visa sig vara en gnista som tänder en ännu större sverigedemokratisk brasa inför valet 2014.

Det gäller att fullfölja den här uppgörelsen med en liknande uppgörelse på integrationsområdet som på ett övertygande vis lyckas få människor runt om i landet att förstå varför migration och integration är något positivt och inte minst nödvändigt för vårt lands utveckling.

Andra bloggar om , , , , , ,