Våga släpp kontrollen för barnets skull

Det är lättare sagt än gjort att låta sina barn skapa sig en egen uppfattning och linje i livet utan att vi föräldrar är med och påverkar och färgar deras agerande och uppfattning.

Vi vill så gärna att de ska bli bra på det där som vi själva aldrig lyckades med. Vi vill inte att de ska må dåligt och lida mer än nödvändigt i obekväma situationer. Om det nu är lidande det handlar om vill säga.

Det kanske snarare är, eller rättare sagt det ÄR precis så som Helena Sandklef skriver så bra på sin blogg:

Det är ju när de ostadiga små stegen är som mest instabila som vi ska lämna dem. Säga “hejdå, vi ses om en timma”, bestämt och utan att ge dem minsta misstanke om att allt skulle vara nåt annat än ok. Vi ska ju inte ge dem av vår rädsla, vi ska ge dem av vår trygghet. Förvissa dem om att misslyckanden och missanpassning inte ens existerar i vår bild av deras företagande. Stolta och säkra ska vi lämna dem, stolta och säkra kommer de att bli.

Det handlar om exakt det hon skriver. Ge barnen en möjlighet att se vad de klarar av utan att kunna springa i mamma eller pappas armar vid minsta motgång.

Jag är själv dålig på just detta. Jag låter mig färgas av mina egna upplevelser som barn och har mycket svårt att inte vara där på armlängds avstånd på simskolan om något skulle gå lite fel.

Jag vill ju inte att de ska känna sig övergivna i sin ledsamhet samtidigt som jag innerst inne vet att de löser situationen alldeles utmärkt utan mig. Det är ju så jag, på gott och ont, själv har lärt mig att handskas med obekväma situationer i livet.

Det handlar om den trygghet som Helena skriver om och alla de curlingföräldrar som översvämmar oss för inte något gott med sig för sina barns utveckling. De bygger istället upp en falsk trygghet hos sina barn som när det sedan väl kommer till kritan inte vet hur de ska hantera en jobbig situation när föräldrarna inte har varit där och krattat i manegen.

Det allra bästa exemplet i vardagen för väldigt många småbarnsföräldrar borde vara hur barnen i förskolan utvecklas på ett vis som de allra flesta föräldrar aldrig hade kunnat vara i närheten av att hantera på egen hand utan de fria fall som barnen där får göra redan tidigit i livet.