Dulee Johnson kickas ut – minimalt arbetsgivaransvar i AIK

Vilken annan arbetsgivare som helst hade blivit kölhalad om man agerat så emot en anställd som AIK nu gör emot Dulee Johnson. 

Nu är han frikänd ifrån misstankarna om våldtäkt och ändå väljer AIK att skicka iväg honom ut ur klubben till sitt eget öde. Det är enligt klubben en omöjlighet och påtryckningar från fans och sponsorer ligger också bakom. 

Man har självklart köpt loss honom ur kontraktet som löpte ytterligare ett år och var han hamnar vet ingen.

Det som nu sker är inte unikt för AIK. Detta är ett sätt att hantera sina anställda på, vilket det faktiskt handlar om, som inget hederligt svenskt företag på den "vanliga" arbetsmarknaden har de kommit undan med på samma enkla vis som en idrottsförening gör.

Personalvård i idrottens värld handlar mest om att vårda en skada så att spelaren kan stå på benen i nästa match. Att ta hand om en anställd som anklagas för ett allvarligt brott och för detta blir frikänd ingår i alla fall inte i AIKs sätt att hantera sina anställda. 

Missförstå mig rätt. Dulee Johnson är inte någon okomplicerad person som faller in som en i mängden och att få det att fungera är säkerligen inte någon dans på rosor. Men detta visste AIK mycket väl om. Han var i klubben 2006-2008 och de tog sedan tillbaka honom hösten 2009 när man vann SM-guld. Han har vid sidan om detta gång efter gång försatt sig i situationer som inte på något vis har gagnat hans möjligheter att kunna fokusera 100% på fotbollen.

Han har självfallet ett personligt ansvar för vilka situationer han försätter sig i. Men det ansvaret ligger också på hans arbetsgivare, i det här fallet AIK, och de löser nu problemet genom att lösa ut honom och sätta honom i en situation där han sannolikt måste lämna landet för att få spela fotboll på toppnivå.

Det rimliga borde ha varit att ta sitt ansvar under den kontraktstid som återstår och hjälpa människan Dulee Johnson tillrätta. Fotbollsspelaren Dulee skulle då få stå tillbaka för att låta människan Dulee få en chans.

AIKs fans och dess sponsorer kunde få sin vilja igenom till en del samtidigt som klubben visade sitt ansvar under ytterligare ett år.

Rent ekonomiskt kostar det sannolikt minst lika mycket att lösa ut honom som att ta ansvaret för honom. AIK väljer att låta fans och sponsorer avgöra, betalar och slipper undan att bry sig om de personliga konsekvenserna. Vad säger spelarfacket om detta?