Till Lars Ohlys försvar i bröstpumps-gate

Först måste konstateras att det är märkligt att en bröstpump kan få ta så stort utrymme i en valrörelse som den nu gör efter utfrågningen av Lars Ohly igår.

Hans exempel har alldeles uppenbart snuddat vid en mycket känslig punkt och jag måste ärligt talat säga att jag inte förstår upprördheten.

Vi kan diskutera om föräldraförsäkringen ska kvoteras i högre utsträckning än idag, om den ska vara tvådelad, tredelad eller helt upp till var och en av avgöra.

Även om nu Lars Ohly är för en striktare reglerad kvotering av föräldraförsäkringen så tycker jag ändå att hans förslag om att använda bröstpump för att pappan ska kunna vara hemma med sitt barn är fullt rimligt.

Jag kan egentligen inte se något konstigt alls med detta utan det handlar snarare om upprörda kvinnor som inte är beredda att lämna ifrån sig sitt barn för tidigt och då använder amningen som ett alibi för att inte kunna lämna över ansvaret till pappan. 

I detta ligger en mycket viktig pusselbit till att fädernas uttag av föräldradagar i många fall är lägre än vad de annars hade varit. Kvinnor ska inte tvingas ut i arbetslivet tycker vissa och män ska inte tvingas att vara föräldralediga tycker andra.

image from www.bambino-mam.se

Jag tycker att varje familj själv ska ta ansvar för att deras barn får den tid med sina föräldrar under de första åren som man anser är praktiskt möjlig. Om valet då är att pappan ska vara hemma redan innan barnet har blivit 7-8 månader så är bröstpumpen, i de fall där det fortfarande rinner till, ett alldeles strålande hjälpmedel till detta.

Det är en märklig apparat, bland det märkligaste jag har sett in action, men det fyller sitt syfte och gör det möjligt för det lilla barnet att få tid med sin pappa tidigt i livet.

Jag tycker inte att det i det här fallet finns något för Ohly att ta tillbaka. Det har han fullt tillräckligt med att göra i övriga delar av Vänsterpartiets politik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,Intressant.se