Positiva signaler från Sifo

Jag vet inte om det är att lita på den senaste Sifo-undersökningen som kom idag. Den ser alldeles för bra ut i mina ögon.

Alliansen tar ett rejält grepp och skulle få egen majoritet. Socialdemokraterna är inte längre landets största parti och Sverigedemokraterna skulle hamna utanför riksdagen.

Det finns några saker i undersökningen som jag har klurat på.

Det första är att Vänsterpartiet ökar lika mycket som Socialdemokraterna tappar. Det gåtfulla i detta är att Vänsterpartiet är valrörelsens hittills mest anonyma parti och ändå går man fram. Min tolkning är att det är missnöjda vänstersossar som tar ett kliv inom det rödgröna blocket även om Svensson tror att det är kamrat 4% som visar sig både här och hos Alliansen.

Den andra saken är att Miljöpartiet fortsätter sin tillbakagång. Nu är min gissning att de faktiskt går över blockgränsen till Alliansen när det visar sig att alltfler av deras viktiga frågor kommer att få stryka på foten i en regering med Socialdemokraterna. Kanske är det som skedde i Botkyrka en signal om ett missnöje som finns på fler ställen i landet?

Den sista är den för Alliansen mindre smickrande kopplingen mellan Folkpartiets uppgång och Sverigedemokraternas nedgång. Man skulle kunna koppla den till veckans fokus på skolfrågorna, som är mycket positiva tankar, eller så skulle man kunna koppla det till de betydligt hårdare tongångarna i invandrarfrågor som också har varit uppmärksammade den senaste veckan.

Det jag kan se är att övriga partier inte skulle samla mer än en procent tillsammans och detta ställer jag mig ändå mycket tveksam till. Här tror jag att sättet som undersökningarna går till på spelar in. Vanliga telefonintervjuer till fasta hemnummer är något som vi vet inte gynnar sådana som Piratpartiet. Och även om de har hamnat i bakvatten i den här valrörelsen efter Rick Falkvinges stora tabbe så borde de ändå ha lite mer än vad man kan tro här. Dessutom borde Feministiskt Initiativ ändå ha en del av den procenten.

Även om just den här undersökningen ser mycket bra ut så tror jag att det kommer bli en jämn kamp in till söndagen den 19 september och Sverigedemokraternas möjligheter tror jag definitivt inte att vi kan koppla bort.

Rent generellt så ser det ändå ut som om Socialdemokraterna, lite elakt uttryckt, minskar i popularitet så fort de öppnar munnen och säger något nytt om sig själva eller om Alliansen (läs: Moderaterna). Man försöker gjuta mod genom att säga att det är nu valrörelsen börjar på allvar och det stämmer säkert men om grodorna och de rena osanningarna fortsätter att hagla från deras munnar så är uppförsbacken extremt stor.

Bloggat: Sörlidens, Mina moderata karameller, Kent Persson, Annarkia, Ankersjö

Andra bloggar om: , ,