Verklighetsfrämmande förslag från Jan Björklund

Nog för att det är värt att testa olika lösningar för att ungdomar ska få ett jobb. Men någonstans måste det under alla omständigheter finnas en verklighetsförankring som inte skapar en andra klassens arbetare på våra arbetsplatser.

Detta kan inte Jan Björklund ha tänkt igenom när han hasplar ur sig att ungdomar under 23 år ska tjäna rejält mycket mindre än vad en "vuxen" gör. Och rejält mycket mindre för Björklund är hälften av vad de "vuxna" tjänar.

För det första måste vi väl inte fortsätta att ha ambitionen att kalla människor som är myndiga och har fyllt 20 år för vuxna människor. Om inte annat för att de ska ta det vuxna ansvar som vi eftersträvar att de ska göra. Att då förpassa dom till hälften av lönen på våra arbetsplatser är direkt en klapp på huvudet som andas mer "lille vän" än "min jämställda arbetskamrat".

Det handlar inte om att man ska tjäna lika mycket som en redan anställd äldre person. Det ska finnas drivkrafter som gör att man lägger ner energi för att ta stega framåt och successivt tjäna mer.

Att halvera lönen är inte en sådan signal och Jan Björklund får nog fundera igenom vad det var han egentligen menade.

Andra bloggar om: , , , , Intressant.se