Missnöjda sossar och stockholmare avgör valet

Valet i september kan bli det val där svenska folket kommer att bevisa för alla förståsigpåare att det inte är person utan innehåll som gäller när vi avlägger våra röster.

För om svenska folket trots det bristande förtroende som man gång efter gång efter gång visar upp för Mona Sahlin som statsminister ändå väljer att rösta på hennes regeringsalternativ så är det innehållet som har segrat.

På ett vis kan man tycka att det är förnuftigt, men samtidigt är det inte så enkelt som att bara välja det innehåll som ser bäst ut i teorin. Det ska förverkligas av företrädarna för teorin och det är där som personen Sahlin och Reinfeldt som statsministerkandidater kommer in i bilden.

Mona Sahlin är en dokumenterad fighter som har kommit tillbaka ifrån en rad olika nederlag av olika slag och nu står som statsministerkandidat. Hon har den totala opinionen med sig, men hon har inte opinionen med sig i frågan om hennes egen personliga trovärdighet. Om detta kan inte någon tvivla efter alla olika undersökningar som har visat detta.

Så som det nu ser ut så handlar valets utgång, än en gång, om att missnöjda socialdemokrater kommer att avgöra var makten hamnar. I förra valet var det ett missnöje med Göran Persson och socialdemokraterna i sin helhet som avgjorde. Den här gången kan det vara förtroendet för Mona Sahlin som statsministerkandidat.

Men vi ska aldrig räkna ut Mona Sahlin och det finns en viss risk eller chans, vilket man nu väljer, att pendeln snart vänder och väljarnas förtroende för Sahlin ökar av den enkla anledningen att de tycker att hon har fått utstå för mycket kritik och dåliga opinionssiffror och att ett visst mått av att man tycker synd om henne kommer in i bilden.

Just nu ser missnöjda socialdemokrater ute i landet och missnöjda stockholmare ut att kunna avgöra valet. Sossarna är missnöjda över sin statsministerkandidat och stockholmarna är missnöjda över den stockholmsfientliga politik som de rödgröna vill driva.

Avslutningsvis är det bara löjligt av Ibrahim Baylan att kalla det Fredrik Reinfeldt uttalar om förtroendesiffrorna för honom själv och Mona Sahlin för personangrepp. Nyanserna i vad som är personangrepp är i alla fall i min värld betydligt vidare än vad Baylan tycks anse.

Bloggat: Mina moderata karameller, Thomas Böhlmark

Andra bloggar om , , , , , , Intressant.se