Mauro och Plura gör briljant televison

Det har sänts tre avsnitt nu av matprogrammet Mauro och Pluras kök på TV8.

Det är ett matprogram, men det är så mycket mer än så. Det är ett briljant tv-program som slår an exakt rätt ton och som håller sig ovanför alla pinsamma gränser som så ofta kan skådas i tv.

Jag hade stora förväntningar på programmet redan när det bara pratades om det i höstas.

Mauro Scocco är en långväga favorit sedan tidigt 80-tal och här visar han prov på en distans och en humor som man tidigare har kunnat ana i samband med någon dokumentär med honom för länge sedan, men som här får exakt rätt inramning. Han är sådär lagom butter och han slänger in sina klockrena gliringar, kommentarer eller parodier på andra kända personer. 

Plura Jonsson är en favorit som inte funnits med lika länge som Mauro, kanske sedan slutet av 80-talet, men som även han passar perfekt in här. Det mesta beror givetvis på att de två är kompisar och vet sina respektive roller. Plura går omkring barbröstad i sitt eget kök och lagar mat. Har man läst hans bok så har man redan tidigare fått en insyn i hans matälskande.

 Plura-helena-af-sandeberg

Det tredje benet i programmet är gästerna. Även här har man lyckats bjuda in personer som passar in i omgivningen.

Håkan Hellström var extremt nervös i det första programmet där han gästade tillsammans med Lena PH.

Gustav Skarsgård och Tova Magnusson gästade i det andra och i det senaste avsnittet var det Helena af Sandeberg och Lars Winnerbäck. Helena skrattade och Winnerbäck var lite blyg, men det funkar och man känner att man bara skulle vilja stå där i köket och dricka vin när maten lagas och sedan sitta vid bordet och lyssna på artisternas och skådespelarnas utläggningar, skrönor och skönsång långt in i natten. 

Jag skulle bli överraskad om det inte blir en fortsättning på programmet och att det då kommer att sändas i en betydligt mer synlig kanal än TV8.

Andra bloggar om: , , , ,