Monas maffiga Vuitton-väska

Vad är det egentligen med Mona Sahlins handväska som upprör på det vis det verkar göra? Jag tror inte att det handlar om själva handväskan utan om ytterligare en symbolfråga där vissa i den sk arbetarklassen inte kan hantera att någon annan gör något som de själva inte kan göra.

Det är ren och skär jantelag, och en oförmåga att hantera andras framgång, som det i grunden handlar om.

Göran Persson byggde ett nytt hus, säkert benämnt som herrgård i otaliga sammanhang, och utsattes för detta med spott och spe från sina egna. Han fick minsann inte göra något som arbetaren på golvet inte kunder göra. Han borde ta Anitra och flytta till en hyreslägenhet i Katrineholm istället.

Detsamma, fast på en helt annan ännu lägre nivå, drabbas nu Mona Sahlin av på grund av en 6 000 kronors handväska. På vilken nivå anser belackarna att Mona borde ha lagt sig när det gäller väskval? 2 000 kronors handväska, ryggsäck från Fjällräven eller en lila plastpåse från Systembolaget?

Jag skulle inte ha köpt en handväska för 6 000 kronor, det ligger inte riktigt för mig, och jag kan tycka att det är ett onödigt högt pris för något där man förvarar läppstift, mobiltelefon, tamponger och allt annat som kan figurera i en dams handväska. Men om man nu tycker att det är en rolig grej att lägga sina pengar på så låt för guds skulle Mona Sahlin göra det utan att hon ska ifrågasättas.

Dessutom, och kanske viktigast av allt, så är det ju faktiskt så att hon alldeles uppenbarligen har fått den i 50-årspresent av en vän. Skulle hon istället ha valt att lägga den i garderoben för att undvika avundsjuka jantelagskommentarer?

Jag skulle nästan vilja sträcka mig så långt som att påstå att något liknande aldrig hade drabbat en manlig partiledare.

Samtidigt så får jag nästan för mig att det i första hand är kvällspressen som försöker koka soppa på en spik som egentligen inte upprör speciellt många. Även Lena Mellin behöver något att fylla sin dag med…

För övrigt rekommenderar jag starkt Johan Ingerös inlägg i debatten när han i Magasinet Neo tar sig an Monas väska och Göran Greiders märkliga inställning i frågan.

Bloggat: Hartman, Tokmoderaten, Johanna Graf

Andra bloggar om , , , Intressant.se