Brottar-Tomas har inte i Mästarnas mästare att göra

Om det nu inte hade varit för att Mästarnas mästare är inspelat redan i höstas så borde svt asap se till att sätta den gamle brottaren Tomas Johansson på ett plan hem till Haparanda.

Jag kan acceptera att det finns vissa deltagare i ett sådant program som kanske inte riktigt lever upp till epitetet mästare baserat på de meriter atleterna i fråga har. En sådan är boxaren Åsa Sandell.

Men det jag inte förstår är hur man kan plocka med en av de svenskar som på allra högsta nivå har ertappats som dopade. Tomas Johansson är en av dessa och han borde, oavsett avtjänat dopingstraff och senare meriter, inte få vara en del av denna eminenta programserie.

Vem står på tur att till hösten få åka iväg till Malta för Mästarnas mästare 2011? Linda Haglund, Ludmila Engquist eller kanske Nicklas Axelsson?

Tiden som gått sedan Los Angeles 1984 har inte gjort det mer legitimt att ägna sig åt doping och jag är inte ute efter att Tomas Johansson ska vara brännmärkt resten av livet för vad han gjorde för 26 år sedan. Men det sänder ut fel signaler att låta honom delta i denna tävling.

Sedan kan man i och för sig konstatera att vi har ett kluvet förhållande till fuskare inom idrotten i Sverige. För faktum är att just Tomas Johansson 1986, två år efter dopingavslöjandet, vann VM-guld och för detta både belönades med Bragdguldet och Jerringpriset, svenska folkets eget pris, för sin prestation att ha klarat av tiden under avstängning så bra att han ändå kunde vinna ett VM-guld.

Det vilar en märkligt patriotisk inställning över det faktum att vi tror våra egna idrottsmän om allt gott och inte ens låter oss nedslås när de faktiskt åker dit. Om inte Ludmila haft sina rötter i annat land så hade hon aldrig behövt att löpa gatlopp på det vis hon fick göra efter sin korkade doping i samband med bob-satsningen.

Då hade hon mycket väl ha kunnat vara en av deltagarna i Mästarnas mästare precis som Tomas Johansson nu är.

Men hon kanske dyker upp nästa år eller året därpå. Hon har ju i alla fall, till skillnad mot Åsa Sandell, meriterna som krävs för att delta.

Andra bloggar om: , , , , Intressant.se