Sahlins populism med Saab som alibi

Mona Sahlin vill visa statsministertakter, att hon tar ansvar. Men är inte trovärdigt att springa benen av sig för att i Trollhättan stå och snacka om att det är dags för gemensam samling för Saab och svensk fordonsindustri.

Alla med sunt förnuft har insett att Saab inte har någon framtid, sannolikt även Mona Sahlin. Men likt förbannat fortsätter hon sitt korståg för detta företag som har haft en förluststämpel i pannan sedan lång tid tillbaka och varför just det här företaget skulle vara värt att verkligen tro på går över mitt förstånd.

Det enda GM nu är ute efter fram till nyår är att lyckas rädda så många dollar som möjligt när de antingen avvecklar verksamheten eller säljer dess innehåll till någon ännu mindre seriös intressent än vad Koenigsegg var.

På mycket kort sikt kan kanske arbetstillfällen räddas kvar i Trollhättan, men på något års sikt kommer det alldeles oavsett åtgärd vara jobb som är borta för alltid. Och viktigast av allt; staten ska inte nu heller lägga en enda krona för att rädda företaget Saab Automobile.

Sedan finns det dessutom en annan tolkning av Mona Sahlins inplanerade besök i Trollhättan. Det är Norrköpings Tidningar som ser Sahlins trollhätte-besök som ett cyniskt försök att utnyttja vad som förväntades vara ett nedläggningsbeslut från GM:

Även om ingen tror att Mona Sahlin önskade att GM skulle leverera
ett negativt besked för Saab fanns sannolikt förhoppningen att
Socialdemokraternas partiledare skulle dyka upp likt gumman i lådan och
vara alla goda gåvors givare till den svenska bilindustrin. […]

Nu blev det ett västgötaklimax av det hela. Saab får som
konstaterats en månads respit. Så den ackumulerade upprördheten över
regeringens senfärdighet som Sahlin planerade att leverera fick hållas
tillbaka när hon i stället fick mana till “nationell samling” bakom
Trollhättan och Saab.

För allas långsiktiga bästa är ett snabbt och effektivt avslut på denna soppa att föredra. Inget blir bättre av en utdragen process som byggs på orealistiska förhoppningar.

Trollhättan och Mona Sahlin måste ställa om mentalt och istället se vilka möjligheter som finns att utnyttja kompetensen i regionen till andra verksamheter som kan växa sig starka.

Det som nu sker är inget annat än socialdemokratisk populism med Saab som alibi.

Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant.se