Miljöpartiets potential begränsas av Sahlin och Ohly

Miljöpartiet har både varit uppvaktade av allianspartier på senare tid och själva lyckats stå i rampljuset i en rad olika sammanhang. Partiet har stärkt sina positioner i opinionen och en stor anledning till detta är Maria Wetterstrands lyskraft.

När hon på Newsmill proklamerar att de gröna är ett naturligt hem för socialliberaler så gör hon det med stort självförtroende. Inte minst efter att faktiskt ha blivit uppvaktade av både centern och folkpartiet i diskussionen om att isolera sverigedemokraterna efter valet nästa år. Det finns flera skäl till att just miljöpartiet var målet för detta smicker, men huvudorsaken till det är det faktum att just dom är det parti som ligger närmast alliansen i sina värderingar.

När Wetterstrand nu bjuder in socialliberaler till sitt gröna hem så sker det säkerligen också med en baktanke att locka besvikna alliansväljare till sitt parti. Men det visar även att förhandlingsutrymmet om regeringsmakten efter nästa års val finns både hos alliansen och hos miljöpartiet. Inga dörrar stängs åt något håll.

Om Maria Wetterstrands mål är att locka besvikna folkpartister och centerpartister till sig så finns det ett stort dilemma i detta och det stavas Mona Sahlin och Lars Ohly. För eftersom det finns ett tydligt rödgrönt alternativ som vill ta makten efter valet så är en röst på miljöpartiet i första hand en röst på Mona Sahlin som statsminister och Lars Ohly som minister på annan framskjuten position.

Detta är något som är mycket svårt att komma förbi. Det är först i ett läge där sverigedemokraterna får en vågmästarroll som en röst på miljöpartiet kan komma att vara en röst som ger en fortsatt regering utan Mona Sahlin som statsminister.

Därför är en röst på det socialliberala hemmet miljöpartiet i så fall en röst som får avläggas helt utan att lägga in vilken statsminister det kommer att innebära i sin värdering. Miljöpartiets potential begränsas av att de är knutna till ett rödgrönt samarbete med ambition att bilda regering.

Hur många är beredda att göra det i den kamp som i alla fall medialt kommer att stå mellan två tydliga statsministerkandidater?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,