Det kärva samarbetet i den rödgröna oppositionen

Mona Sahlin och Thomas Östros presenterar vad de anser är en skattepolitik som är kärv men nödvändig. Det handlar om ny förmögenhetsskatt, höjd inkomstskatt och skatt på exklusiva
fastigheter krävs för att klara jobben och kvaliteten i skolan och
vården

Det allra mest nödvändiga, för att skapa trovärdighet med ett förslag som anses så viktiga, borde vara att först komma överens med de två partier som socialdemokraterna om ett år vill få förtroende att bilda en rödgrön regering tillsammans med.

Nu framstår det mer som publikfrieri än seriös politik.

En av de grupper som det flörtas med är pensionärerna som inte har fått samma skattesänkningar som övriga grupper i de första tre stegen av jobbskatteavdraget. Om detta kan man givetvis diskutera även om just benämningen jobbskatteavdrag säger det allra mesta om vad det egentligen handlar om.

Pensionärerna har, enligt Sahlin och Östros, fått 68 kronor i sänkt skatt medan miljonärer har fått tiotusentals kronor i sänkt skatt. Men trots att man anser detta vara så helt uppåt väggarna finns det ingen idé om hur detta ska justeras och göras rättvisare bara att man inom ramen för inkomstbeskattningen kommer vi att lägga förslag
i vår budgetmotion för att minska klyftan mellan den skatt löntagare
och pensionärer betalar. Pension är uppskjuten lön och ska inte
beskattas hårdare än lön
.

Hur det konkret ska gå till framgår ej och det kan inte tolkas på annat sätt än att även skatterna för helt normala inkomster måste höjas med Mona Sahlin som statminister.

För att skapa förtroende för en politik som ska kunna bära ändå till regeringsställning så krävs det betydligt mer av samstämmighet och konkreta förslag än vad detta visar prov på.

Man försöker istället skapa trovärdighet genom att hänvisa till historiska bravader, lägga huvudet på sned och säga att det är en politik som minsann är kärv men nödvändig.

Det allra mest kärva verkar vara att man inte har kommit överens med sina uttalade rödgröna samarbetspartners om det nödvändiga i skattepolitiken.

Andra bloggar om , , , , ,