Sverigedemokrater ligger i sin egen hängmatta hela sommaren

Opinionsundersökningar mitt i sommaren, ett år när det inte pågår en valrörelse, borde ingen genomföra.

Men det tycks inte Aftonbladet/United Minds bry sig om och har ändå 18 juli-12 augusti ställt frågan till drygt 1 000 semesterfirande svenskar om vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval.

Inför EU-valet förklarades piratpartiets opinionssiffror med att de egentligen hade större sympatier eftersom många av deras tilltänkta väljare inte hade det fasta telefonabonnemang som undersökningsinstituten ringer på.

Efter den här undersökningen förklaras sverigedemokraternas framgångar med att "SD:s väljare tillhör ofta grupper som inte reser så mycket och under
sommaren finns det en risk att man får tag i fler människor som inte
rör på sig."

Man kan alltså säga att en sverigedemokrat är en person som stannar hemma i trädgården eller på balkongen i sin egen hängmatta och solstol istället för att ge sig iväg på äventyr till en annan kommun eller ett annat land och en annan kultur för att vidga vyerna och berika sitt liv med influenser från andra miljöer och människor.

Det ser ut som en fördomsprofil, men det är snarare en profil av vilka väljare det är som kan vara med och bidra till ett Sverige med ett främlingsfientligt parti i riksdagen efter nästa års val.

Vi kanske borde anslå ett särskilt bidrag till semestern nästa år för alla med sympatier för sverigedemokraterna så att de kan få ta sig en tur utanför kommungränsen och vidga sina vyer en aning lagom till valrörelsen.

Då kanske både opinionssiffrorna och det verkliga stödet för det partiet kan sjunka ner till mer behagliga nivåer.

Andra bloggar om , , , , , ,
Intressant.se