Betala nyhetskällan du citerar med mer än 5 ord

Associated Press har för avsikt att börja ta betalt av alla som citerar deras artiklar. Det här läser jag hos Opassande, via tips från Beta Alfa och det som Mashable noterade för ett par dagar sedan.

Det som även framgår är att AP inte ska ge sig på bloggare. I alla fall är det så man nu uttrycker det, men dörren står på glänt för att kunna göra även detta.

Jag vet inte hur iCopyright, det system som AP nu ska använda, fungerar
i detalj men beskrivningen ser i korthet ut så här:

"If users cut-and-paste the content, scrape it with a spider, or
post it without authorization, iCopyright identifies them so
that everyone knows their use of the content is unauthorized. We put pirates in a fishbowl
for all to see."

Det man kan tänka sig här är att många traditionella medier här ser sin möjlighet att bygga ett system som kan ta betalt av alla som använder deras material i någon form av citat eller annan återpublicering. 

Är AP:s nästa steg att ta betalt för url:en till deras artiklar?

Opassande nämner även ett annat angränsande beslut i EG-domstolen som säger att ett citat på mer än 11 ord kan vara upphovsrättsbrott.

Det är märkligt att vi i en tid med större möjligheter än någonsin att förmedla information och kunskap på ett enkelt och rationellt sätt så ska överstatliga beslut och räddhågsna nyhetsförmedlare begränsa detta genom att låsa in sig själva och sitt material på ett fullkomligt bisarrt sätt.

Jag inser att de på något vis måste casha in för den produkt de gör, men det måste finnas mer genomtänkta sätt att göra detta på. Om inte, så kommer de ändå att nyhetsdöden dö för att ingen kommer att intressera sig för deras instängda produkt.

Andra bloggar om: , , ,