Kristdemokraterna placerar sig på avbytarbänken

Jag vet att det fanns många som var imponerade av Göran Hägglunds tal i Almedalen och att han där ansågs visa upp en ny tuffare sida av sig själv.

Jag har inte sett eller hört detta tal men det ställningstagande som han och partiet gör för ett abortregister, i enlighet med Anders Miltons förslag, är inte någon ny väg för ett parti i opinionsmässig kris med ett drygt år kvar till valet 2010.

Precis som jag konstaterade redan när Miltons förslag såg dagens ljus så finns det inget skäl som jag kan komma på som skulle motivera varför
staten skulle registrera kvinnor som gör abort i ett särskilt register. Ska det ske forskning på området så ska det vara på frivillig basis.

Det handlar möjligtvis om mod att våga ta ställning för något som ligger i enlighet med partiets kärnvärderingar, men det är ingenting som på något vis ökar partiets möjligheter att fånga nya väljare. Inget av de andra allianspartierna är intresserade av ett register och jag utgår ifrån att att inte heller den rödgröna oppositionen kommer att gå i fronten för abortregister.

Kristdemokraterna är därmed sannolikt ensamma på banan i en fråga som inte får någon praktisk betydelse, men som visar prov på kristdemokratisk politik när den är som allra sämst och är en av alla aspekter som kan placera partiet på avbytarbänken i nästa års val.

Den intressanta frågeställningen är vad det är som vi egentligen skulle sakna med en riksdag utan kristdemokraterna?

Andra bloggar om , , , , , , , Intressant.se