Inkomstskillnaderna mellan könen har minskat

Även om det är med en snäv marginal så knäpper Den hälsosamme ekonomisten vänsterpartiets debattartikel om ökade inkomstklyftor mellan könen rejält på näsan.

Det krävs en bättre ekonom än vad jag är för att förklara det hela, men man kan säga att det som så mycket annat handlar om att jämföra äpplen och äpplen och inte blanda in någon annan frukt:

"Ett mått på hur skatteförändringarna påverkat inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män får vi genom att sätta inkomstkvoten före skatteförändringarna i relation till inkomstkvoten efter skatteförändringarna. Detta besvarar frågan: Hur har regeringens skatteförändringar påverkat relationen mellan mäns och kvinnors inkomster.

[…]

Sätter vi samman dessa inkomstuppgifter framgår det att kvinnor innan
regeringens skattesänkningar skulle ha tjänat 156 900/211 700=74,11
procent av männens inkomst. Efter regeringens skattesänkningar tjänar
kvinnorna 166 300/224 200=74,17 procent av männens inkomst."

Det kan vara så att det är att eftersträva en snabbare utjämning än den knappt synbara som har skett under alliansens ledning, men det handlar inte om någon accelererande ökning i inkomstskillnaden som vänsterpartiet påstår.

Att eftersträva är att vi inte får en regering innehållande ett antal vänsterpartister som inte ens kan räkna rätt i vad som borde vara vardagsmat för Ulla Andersson, ekonomisk talesperson för partiet, och partiledare Ohly själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Intressant.se