Regeringen försöker med unken sossepolitik

Praktikplatser och andra åtgärder som konkret innebär att människor ska sitta i olika arbetsmarknadspolitiska program och lära sig söka jobb. Det är en del av lösningarna som Anders Borg och regeringen tror ska motverka den accelererande arbetslösheten.

Jag skulle vilja påstå att den här delen av regeringens politik är så passiviserande för den arbetslöse att den i flertalet fall gör större skada än nytta. För det första tror jag inte att företag i den situation som vi nu befinner oss i har möjligheter att plocka in människor på praktikplatser.

Antingen har man bantat ner sin personalstyrka genom varsel eller så kör man vidare på en tajt organisation tills man ser en rejäl ljuspunkt i konjunkturen. Att hitta praktikplatser har varit problematisk även under brinnande högkonjunktur och att då finna platser när konjunkturen nu faller rakt ner är i det närmaste osannolikt.

Sedan måste vi både ha
större krav och tillit på människor än att sätta dom i AMS-åtgärder som doftar gammal unken sosse-politik som inte ens Thomas Östros och socialdemokraterna själva anser duga längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Intressant.se