Mona Sahlin kan få AMF-rekylen rakt i ansiktet

Alldeles uppenbarligen har Wanja Lundby-Wedin hårdnackat bestämt sig för att inte kasta in handduken självmant. Ska hon avgå som LO-ordförande så ska det ske för att hon inte längre har förtroendet kvar bland medlemmarna i distrikten. Vad utomstående, oavsett namn, anser har inte med saken att göra och jag kan på sätt och vis förstå den principen även om förtroendefrågan i Wanjas fall bildar ringar på vattnet som sträcker sig in i det socialdemokratiska partiet.

Efter att ha funderat lite, och tagit in vad andra har uttryckt för åsikter, så tror jag att Wanjas envishet och Mona Sahlins kritik om AMF, som förvisso fick resultat igår, kan komma att spilla över på Sahlin själv om inte Lundby-Wedin nu avgår. Det kommer att se ut som om partiet genom att distansera sig lägger hela skulden för det senaste opinionsraset på henne.

Det är med andra ord ett högt spel som Mona Sahlin spelar när hon personligen gick ut och testade av vad hennes synpunkter var värda. Det gav resultat igår, men frågan är om det var det enda resultatet hon hade önskat?

Lundby-Wedin har från LO-håll vaktat Sahlins rygg. Nu är hon under alla omständigheter en skadeskjuten LO-ordförande som inte längre kan höja rösten lika mycket i en rad olika frågor och vem som skulle kunna komma efter henne verkar det inte vara någon som kan eller vill spekulera i för närvarande.

Kvartalsekonomi i företagsvärlden är något som på många sätt kan ifrågasättas. Men frågan är om inte helgens agerande, baserat på några opinionsundersökningar som inte ens har direkt med Lundby-Wedin att göra, har lockat fram fler nervösa och förhastade uttalanden från socialdemokratiskt håll än vad vi någonsin officiellt har sett i företagsvärlden.

Om avsikterna enbart var att kritisera agerandet i AMF vore det en sak, men sammanträffandet med opinionsläget tyder på något annat.

Oavsett vilken utgången än blir är risken uppenbar att Mona Sahlin, när hon i lördags stack en kniv i ryggen på den tidigare så tight allierade Lundby-Wedin, än en gång har begått ett strategiskt felbeslut.

Reblog this post [with Zemanta]