Könsuppdelade klädkollektioner redan i spädbarnsåldern

Så sent som igår skrev jag ett inlägg om det där med blått och rosa till våra små barn och hur förutbestämda uppfattningar successivt förändras av den bistra verkligheten.

Lite av den verklighet som existerar står att läsa i en DN-artikel som handlar om barnkläder och den allt tydligare uppdelning mellan flick- och pojkkläder som har skett på senare år.

Även om jag inte har någon radikal inställning till det hela så är det trots detta ganska uppseendeväckande vilka skillnader det är i modeller och passform mellan de olika avdelningarna. Samma storlek kan skilja många centimeter mellan de vida pojkplaggen och de tajtare och mer figursydda flickplaggen.

Det innebär, alldeles oavsett vilken uppfattning man har i frågan om skillnader mellan könen och en iver efter jämställdhet, att det görs en omotiverad skillnad mellan könen redan i barnklädersaffärernas sortiment för barn som är nästan nyfödda.

Hade det då bara varit färgerna skulle det inte varit så farligt, men det handlar om medvetet stylade plagg där pojkbyxorna har kraftigare förstärkningar än flickornas redan innan du inte kan avgöra könet på det lilla barnet utan att plocka av det blöjan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se