Det digitala vinner även i tidningsvärlden

En allt mer digitaliserad värld håller successivt på att äta upp möjligheterna för de traditionella dagstidningarna att fortsätta ge ut sin papperstidning i den omfattningen som nu sker. De tjänar helt enkelt inte längre tillräckliga pengar på sitt traditionella sätt att sälja nyheter och enligt vissa är det bland annat parasiten Googles fel.

Det idkas numera lockbeten till kvällstidningarna med filmserier, böcker och annat för att bredda basen och hålla kunderna kvar och det diskuteras olika typer av nedbantade utgivningar där papperstidningen, i en mer påkostad variant, enbart ska komma ut på helgen för att resten av veckan bara finnas i digital form. Dilemmat här, precis som för underhållningsindustrin är att hitta nya inkomstkällor utan att begränsa det material som finns tillgängligt på internet. En balansgång som säkert inte är enkel att genomföra.

Ulricehamns Tidning, som alltid har kommit ut tre dagar i veckan(ti, to och lö), får i det avseendet ses som en föregångare. Deras problem med en nedbantad pappersversion enbart på helgen är att tidningen då bara skulle komma ut på lördagar och därmed bli en veckotidning istället…

Det jag vet är att allt mitt läsande av dagstidningar i pappersform har minskat radikalt de senaste åren. Borås Tidning på morgonen är egentligen inte någon munter läsning och knappast värd 150 spänn i månaden egentligen. Men det finns ett visst värde i det lokala materialet som just den tidningen inte ens lägger ut på nätet.

Kvällstidningarna Aftonbladet eller Expressen/GT, som jag för 5-6 år sedan köpte varje dag, köper jag nu någon gång ibland och är inte heller värd sitt pris. Jag skulle vilja påstå att jag känner "jaha" de flesta gånger jag köpt en kvällstidning då det som är värt att läsa har jag redan läst på nätet. Ska man köp en kvällstidning så ska den inhandlas tidigt som fan på morgonen innan datorn ens har slagits på.

Den pappersläsning med den största behållningen är de gånger jag köper DN, SvD eller GP. Problemet när jag läser dessa är att jag vill tagga eller twittra om en artikel som jag tycker är intressant, men den funktionen finns ju inte i tidningen.

Så långt har det gått i mitt nördiga sätt att tänka digitalt och frågan är hur länge det dröjer innan majoriteten är lika nördiga och till slut helt ratar pappersupplagan.

Andra bloggar om , , , , , , , , Intressant.se