Avrundning om Liza Marklund och Gömdadebatten

Det är dags att avsluta diskussionen om Liza Marklund, Monica Antonsson och Gömda. I alla fall för min del.

Efter att ha sett henne i en mysig söndagsintervju av Anders Pihlblad på TV4, inspelad igår i Marbella, så är det bara att konstatera att hennes envetenhet är av norrländsk granit. Hon fortsätter att distansera sig från debatten i Sverige, väl medveten om hur drevet fungerar, och medger inte fler felaktigheter i Gömda än att boken inte borde har beskrivits som en sann historia.

Det spelar ingen roll hur mycket av det hon nu säger som verkligen stämmer överens, i boken och i hennes kritik av Monica Antonssons bok, för hennes sätt att bemöta den kritik som kommit från så många olika håll är en avsnäsning som enbart spär på ilskan och irritationen mot henne. Det är synd att en intelligent människa med så lång egen erfarenhet, och som hon också hänvisar till, inte vet bättre hur att bemöta det hela.

Självfallet kommer i intervjun hennes kön, klassresa och hårfärg upp som en del av orsakerna till att hon nu är så hårt ansatt.

Andra kanske har sett detta som anledningar för att äntligen få sätta dit henne, men för egen del har inte någon av dessa aspekter varit ett kort i leken när jag har kritiserat henne tidigare och under denna Gömda-debatt. Det handlar, då och nu, om hela hennes framtoning och totala brist på att hantera åsikter av motsatt uppfattning.

Argumentet att det skulle bero på att hon är kvinna haltar dessutom betänkligt om man väger in att de drivande personerna i detta i huvudsak har varit kvinnor i och omkring Monica Antonsson.

När hon själv säger och skriver att det viktigaste, under den storm som har uppstått, är att frågan om våld mot kvinnor har tagit skada så stämmer det säkert. Men i detta har hon själv bidragit genom att inte ta debatten på ett sådant vis att detta skulle ha undvikits. För självfallet blir det helt horribelt när en dokumenterat dömd kvinnomisshandlare, den sk mannen med de mörka ögonen, helt plötsligt framställs som ett offer.

Relaterat i media:

Dn Expressen Expressen Aftonbladet Sydsvenskan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Intressant.se