Mer negativt förtroende för Mona Sahlin

För någon dag sedan visade en undersökning att folkets förtroende för den rödgröna oppositionens möjligheter att lösa jobbfrågan i dessa tider av kris. Bara 30 procent tror att oppositionen skulle göra det bäst.

Det är en anmärkningsvärd siffra och en annan sådan är att finansminister Anders Borg (m) på frågan om vem vilken finansminister som är bäst lämpad att ta landet ur krisen får 51 procent av förtroendet och Monas finansminister Thomas Östros får bara 22 procent. 27 procent är osäkra.

Det allra mest anmärkningsvärda i undersökningen är att Thomas Östros inte ens bland LO-medlemmar lyckas klå Borg, Här är det helt jämnt – 31 procent vardera.

Förvisso är Östros ett oprövat finansministerämne, men han är ändå rutinerad minister och det kan därför inte skyllas på att han är ny.

Men i grunden är det ytterligare en, i en lång rad, av negativa förtroendesiffror för Mona Sahlin. Det går inte heller att komma ifrån att det är förluster på egen planhalva det handlar om. det spel som socialdemokraterna har varit obestridiga förtroendemästare på i modern tid.

Nånstans i samband med att partiet, med Göran Persson i spetsen, inför valet 2006 bestäme sig för att jobbpolitiken var säker och inget som partiet behövde ägna sitt krut åt så har man tappat greppet och det ser nu svårt ut, att ens i kristider, kunna återskapa det kraftfulla övertag man har haft historiskt.

Relaterat i media:

Aftonbladet Dn Svd SVT Svd Dagen Aftonbladet