SvD vilseledande om eurosympatier

Jag hann inte läsa Svd i morse, men uppmärksammade att man på förstasidan påstår att svenska folket är mer positiva till euron.

Hur mycket jag än vill att vi skulle ha infört euron som vår valuta för länge sedan så går det inte att komma ifrån att SvD:s tolkning av den Sifo-mätning man låtit göra är ytterst tveksam.

För att få till en större andel positiva svenskar än de 42 procent som röstade JA i folkomröstningen är SvD tvungna att plocka bort de osäkra i den tillfrågade skaran för att komma upp i 47 procent. Så länge de osäkra är med i diskussionen ligger JA-sägarna fortfarande på 42 procent.

Notabelt är också att flera andra medier som kommenterat den Sifo-mätning som SvD relaterar till väljer att använda rubriker som "Svenskarna fästa vid kronan" och "Svenskarna älskar sin krona".

Den ekonomiska krisen, som vi är i början av, visar med tydlighet hur sårbar den svenska kronan är när det börjar blåsa snålt. Även om den svenska ekonomin nu är så pass stark att det inte handlar om spekulation utifrån att de svenska statsfinanserna är under isen så ser vi ändå hur värdet sjunker både emot Euro och Dollar.

Det finns ingen anledning att nu hetsa fram en ny omröstning om eurons införande. Låt det gå några år till så kommer det visa sig vara ännu mer naturligt och logiskt att skifta.

Relaterat i media:

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se