Opålitliga Mona och tryggheten Reinfeldt

Efter en lång, lång tid av motvind och motgångar så har vinden, mitt i krisens oktober, vänt rejält för alliansen och då främst Moderaterna.

Opinionsundersökningar är alltid vanskliga, men en så stor uppgång som Fredrik Reinfeldt och hans moderater nu får, samtidigt som Socialdemokraterna backar ännu mer, är ändå tydliga tecken på ett trendbrott.

Alliansen
 
Att trenden har vänt beror nog på flera olika faktorer. Dels har Mona Sahlin visat upp ett obegripligt dåligt ledarskap i soppan om vem hon har tänkt sig att regera med. Där har hon nu straffats rejält, men jag tror inte att det är hela sanningen.

Det handlar också om att de debatter som var för några veckor sedan visade upp en helt annan statsminister som med större tydlighet och kraft visade upp sin handlingskraft. Det beror säkert en del på att regeringen på ett, till slut, ganska skickligt sätt lyckades ta död på FRA-frågan och dess sprängkraft och det beror på att regeringen under krisens oktober har visat upp en stadig och beslutsam kurs.

Detta har skett samtidigt som Mona Sahlin har sjabblat bort initiativet som hon mer har haft beroende på alliansens oförmåga än på några som helst egna meriter. Den senaste månaden har hon inte visat upp någon statsministerpotential, något som har stärkt både eventuellt framtida regeringskollegor och ärkefienden Reinfeldt.

Det är säkert lite som Johan Ingerö skriver, att ekonomin toppar nyheterna och det allvarliga läget bidrar till att höja
nivån på rapporteringen. Det banala förlorar sitt intresse. Fokus
flyttas från mikro till makro.

När det blir skarpt läge söker människor sig till det som verkar mest pålitligt och beslutsamt. Just nu är det inte Mona Sahlin som har den positionen och jag tror att hon får svårigheter att ta tillbaka det initiativet nu.

Om dessutom Lars Ohlys ultimatum för ett samarbete, som inte var några ultimatum för någon vecka sedan men nu är det igen, innebär att oppositionen spränger sig själva i bitar redan under hösten så ser det mycket lovande ut för alliansen. Då kan vi få se både partiledarbyten och andra roligheter före nästa val.

Men mycket beror också på en fortsatt stabil och tydlig kurs från alliansen när kris och lågkonjunktur nu byter månad från oktober till november. Samtidigt gäller det att förvalta det initiativ som Mona Sahlin och Socialdemokraterna har delat ut fribiljetter till under den senaste månaden.

Bloggat:

Johan Ingerö, Mina Moderata Karameller, Svensson

Relaterat i media:

Dn SvD Aftonbladet Dn SvD Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Intressant.se