Tragikomiskt när Umeås brasilianska supit till det

Umeås brasilianska fotbollsspelare Elaine E Moura har blivit full och omhändertagits av polisen. Ytterligare en elitidrottare, som förvisso inte varit så korkad att hon satt sig bakom ratten som Elfsborgs Daniel Mobaeck gjorde, men i alla fall supit till det och skämt ut sig och sin klubb. Hon är

Det som är tragikomiskt är inte att hon blivit för full utan att Johanna Almgren, en av Elaines damfotbollskollegor och svensk landslagsspelare, idag uttalar sig i Borås Tidnings artikelserie i ämnet fylleri och supande inom idrotten och säger att tjejer är klokare:

Vi är inte Guds bästa barn – det händer att vi går ut med laget också,
men det finns alltid en gräns. Det är skillnad på att dricka och
dricka. Jag tror att vi är lite klokare och lite försiktigare än
killar. Vi tänker mer på konsekvenserna […] Det är så självklart för alla ändå. Man har ju hört att alkohol bryter
ner kroppen så många gånger förut att man vet det. För en som ligger i
hårdträning så är det slöseri med tid att festa hårt.

Det är samma Johanna Almgren som på allvar trodde att Ronaldinho ville gifta sig med henne under OS i Beijing och med det här uttalandet får jag snarare för mig att hon företräder Socialstyrelsen i kombination med vad som står i Göteborg FC:s policy eller code of conduct.

Allvarligt talat så tror jag att supandet inom fotboll och andra lagidrotter idag är betydligt mer restriktivt hållet än för 15-20 år sedan. Men att det inte finns där och dessutom göra en könsskillnad tror jag är lite för enkelt.

Sedan spelar det inte heller någon roll hur restriktiva policys som klubbarna än skriver ner så länge det finns puckon som Daniel Mobaeck och andra som både super till det och sedan med 1,6 promille sätter sig i bilen och backar in i en husbil.

Alkohol
 

Att supa till det sker av den bäste varenda vecka och att en fylla drar med sig sämre omdöme är även det ganska glasklart vilket är en av anledningarna till att klubbarna behöver sina policys. Men att supa till sig ett så dåligt omdöme att man sätter sig i bilen går aldrig att förhindra genom denna policy och för klubben gäller nog snarare att hålla ögonen öppna på hur deras spelare agerar vid tillfällen när alkohol är tillåtet för att istället kunna ta tag i och höja medvetandet hos de spelare som är i riskzonen att bli ett Mobaeck eller Elaine-fall. Det behöver ju inte vara en rattfylla som är signalen som gör att klubben ställer upp för spelaren.

Det är givetvis så att en offentlig person, som en elitidrottare inte minst i en liten stad är, blir uppassad på ett ibland orimligt sätt. I Borås Tidnings artikelserie uttalar sig Elfsborgs ordförande Bosse Johansson om att deras spelare kan bli ifrågasatta när de sitter och dricker mineralvatten, något som givetvis är helt orimligt och dessutom ett rejält provocerande beteende från allmänheten.

Det som också är ett orimligt ifrågasättande är när Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson eller IFK Göteborgs målvakt Bengt Andersson efter säsong och på en fest är lite berusade och glada när de intervjuas. Detta är ett alldeles naturligt beteende och de moralpredikanter som tycker detta är fel har själva en skev uppfattning om verkligheten.

Även om omhändertagandet av Elaine i Umeå har skett i samband med en sådan fest efter säsongsavslut så ska det ändå vara en tankeställare, inte minst till den präktiga Johanna Almgren, om att det visst förekommer supande som går över styr även inom damidrotten. Timingen för hennes uttalande kunde i alla fall ha varit något bättre.

Relaterat i media:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Reblog this post [with Zemanta]