Bankerna äger ansvaret för lånekrisen

Så har vi då kommit till den punkt som jag, tyvärr, bara har väntat på ska inträffa, då när det helt plötsligt är lånekris och risk för att även vanliga låntagare i förlängningen drabbas.

Jag är inte det minsta förvånad över att det pratas om kris. Däremot är det ännu en gång förvånande hur förvånat många i finanssektorn tycks vara över det faktum som de själva har bidragit till. Visst, de kan inte rå för vad som sker i USA och det extrema läge som där är rådande, men nog måste man kunna förvänta sig en något bättre fingertoppskänsla än vad som är fallet även bland svenska kreditgivare?

Att alldeles för många har fått låna för stora belopp i relation till vilka inkomster som existerar i hushållet behöver man inte vara speciellt bright för att ha förstått.

Visst har många konsumenter ett stort eget ansvar för vilken situation de sätter sig i när de lånar upp sig till marginalen, men om inte kreditinstituten hade varit så frikostiga som de under en lång tid har varit så hade enskilda konsumenters okunskap om sina egna ekonomiska begränsningar inte behövt att få de konsekvenser som vi nu kan stå inför.

Tyvärr riskerar många att få lämna sina boenden och sitta kvar med lån som överstiger vad de lyckas få ut för sitt flashiga hus som minskat i värde. Och lika mycket tyvärr är det många unga barnfamiljer som har satt sig i det läge där de nu riskerar att tvingas till stora ekonomiska begränsningar under barnens uppväxttid.

Eget ansvar som konsument, ja. Men det avgörande ansvaret ligger, återigen, hos våra banker.

Relaterat:

Aftonbladet Dn Aftonbladet Svd Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Intressant.se